BCE menţine nemodificată dobânda de politica monetară
Banca Centrală Europeană a decis, săptămâna trecută, să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, dar să oprească la sfârșitul anului procesul achiziției de active.
Mihaela Mihai, 30.07.2018, 09:40
Banca Centrală Europeană a decis, săptămâna trecută, să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, dar să oprească la sfârșitul anului procesul achiziției de active.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la creditare și la depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,40%. Consiliul anticipează menținerea ratelor dobânzilor la nivelurile actuale cel puțin până în vara anului viitor și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.
Incertitudinile privind perspectiva inflației în zona euro se îndepărtează după ani de creștere lentă a prețurilor, dar cel mai proeminent risc îl reprezintă protecționismul global, susține Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene.
Mario Draghi: Balanța riscurilor la adresa perspectivelor creșterii economice pentru zona euro poate fi încă evaluată ca fiind, în linii mari, echilibrată. Incertitudinile legate de factori globali, îndeosebi amenințarea reprezentată de protecționism, rămân pronunțate. De asemenea, riscul persistenței unei volatilități sporite pe piețele financiare necesită în continuare a fi monitorizat. Coroborarea rezultatului analizei economice cu semnalele evidențiate de analiza monetară a confirmat că este încă necesar un grad amplu de acomodare monetară pentru convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Implementarea reformelor structurale în țările din zona euro trebuie accelerată în mod considerabil în vederea sporirii rezilienței, reducerii șomajului structural și stimulării productivității și a potențialului de creștere în zona euro. Cu privire la politicile fiscale, expansiunea curentă generalizată face oportună refacerea amortizoarelor fiscale. Acest aspect este deosebit de important în țările în care datoria publică se menține la niveluri ridicate.Intensificarea eforturilor pentru a asigura o structură a finanțelor publice mai favorabilă creșterii economice ar fi benefică pentru toate țările.
Tot în ședința de săptămâna trecută, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a mai decis că va continua să efectueze achiziții nete de active în ritmul lunar actual de 30 de miliarde de euro până la sfârșitul lunii septembrie 2018. Apoi, va reduce ritmul lunar al acestor achiziții la 15 miliarde de euro până la sfârșitul lunii decembrie 2018, când vor fi sistate complet.
Consiliul guvernatorilor intenționează ca, după această sistare, să continue să reinvestească valoarea titlurilor din program ajunse la scadență, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea lichidităților.