BCE îşi va recalibra instrumentele financiare la reuniunea din decembrie
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, promite noi măsuri pentru a ţine sub control consecinţele celui de-al doilea val de contaminare cu noul coronavirus.
Arina Petrovici-Matei, 09.11.2020, 09:38
În timp ce Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a lăsat nemodificată dobânda de referinţă, declaraţiile preşedintelui Christine Lagarde reprezintă cel mai clar mesaj că urmează noi stimulente – comentează Reuters. În ultima vreme, şefa BCE a spus în repetate rânduri că riscurile la adresa revenirii economiei zonei euro sunt orientate în mod clar în jos şi că depind în mare parte de succesul eforturilor de limitare a unui nou val de infecţii care riscă să afecteze Europa în iarna acestui an.
Primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa, au instituit deja noi restricţii dure, iar cele mai multe dintre cele 19 state din zona euro au închis o mare parte din sectorul serviciilor, ceea ce reprezintă o lovitură la adresa unei reveniri slabe.
BCE a pus deoparte 1.350 miliarde euro pentru achiziţii de obligaţiuni până la mijlocul anului viitor şi mai are la dispoziţie 700 miliarde de euro din acest program. Însă, după ce a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro în fiecare lună, BCE a împins costurile cu împrumuturile la minime istorice. La rândul lor, băncile comerciale se împrumută la dobânzi negative şi principala lor îngrijorare este deteriorarea calităţii creditelor.
În condiţiile în care există unele limite clare cu privire la puterea BCE, Christine Lagarde a subliniat cât de important este să nu existe întârzieri cu fondul de relansare al Uniunii Europene, în valoare de 750 miliarde euro, şi de asemenea a reafirmat viziunea sa că politica monetară ar trebui însoţită de un sprijin guvernamental semnificativ. O poziţie fiscală ambiţioasă şi coordonată rămâne vitală – a spus Lagarde, adăugând că nu ar fi surprinsă dacă unele guverne ar oferi mai mult sprijin fiscal având în vedere înrăutăţirea condiţiilor.
Problema BCE este că noile restricţii adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 pun sub semnul întrebării scenariul său, potrivit căruia economia zonei euro va reveni la nivelul de dinaintea crizei la sfârşitul anului 2022.