Banca Europeană a Hidrogenului funcțională până la sfârșitul anului
UE va avea o bancă a hidrogenului până la sfârșitul anului. Este un pas important pe care spațiul comunitar îl face spre reducerea dependenței de combustibilii fosili, precum petrol și gaze naturale, dar și către o economie verde, fără emisii poluante
Mihaela Mihai, 22.03.2023, 08:57
În urmă cu o jumătate de secol, în anii ’70, lumea s-a confruntat cu o altă criză a combustibililor fosili. Unii dintre noi ne amintim de weekend-urile fără mașini, menite să ne permită să facem economii de energie. Cu toate acestea, am continuat să mergem înainte pe același drum.
Este un moment evocat în toamnă, în discursul despre starea Uniunii , de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul în care războiul început de Rusia în Ucraina a readus în actualitate depedența pe care o are Europa față de petrolul și gazele naturale aduse din import.
Nu trebuie să căutăm soluții care să ne ajute doar o vreme, ci să facem o schimbare de paradigmă, să îndrăznim un salt în viitor,a mai afirmat Ursula von der Leyen,care propune și o soluție:
Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa.Trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă în materie de hidrogen.
Dar de ce este considerat un combustibil al viitorului? Este produs prin electroliza apei, folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră.
În prezent însă, hidrogenul contribuie doar într-o mică măsură în aprovizionarea globală cu energie. Motivul principal este costul ridicat de producție.
Banca anunțată anul trecut de șefa executivului comunitar, și despre care a vorbit zilele trecute și vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, va funcționa ca o platformă și va acoperidiferența dintre acest cost mare de producție și ceea ce este dispusă piața să plătească.
Cu alte cuvinte, a explicat Frans Timermans, pentru a trece la producția la scară mare, posibilul producător trebuie să știe că va avea cui să vândă, iar potențialul consumator că are de unde cumpăra la prețuri accesibile.
Banca Hidrogenului va rezolva aceste incertitudini, a dat asigurări vicepreședintele Comisiei.
Primele finanțări ar urma să fie acordate în toamnă, iar bugetul inițial va fi 800 de milioane de euro din Fondul European pentru inovare. Proiectele selectate vor primi o subvenție sub formă de primă fixă pe kilogram de hidrogen produs pe o perioadă de 10 ani.