Autoritatea Europeană a Muncii și-a început activitatea
Noua Autoritate Europeană a Muncii se adresează în mod special celor aproape 17 milioane și jumătate de europeni, care locuiesc sau muncesc în prezent într-un alt stat membru.
Mihaela Mihai, 25.10.2019, 11:18
Noua Autoritate Europeană a Muncii se adresează în mod special celor aproape 17 milioane și jumătate de europeni, care locuiesc sau muncesc în prezent într-un alt stat membru. Este un număr de două ori mai mare decât cel din urmă cu zece ani. În același timp, milioane de întreprinderi își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, iar cadrul legislativ comunitar s-a schimbat în ultimii ani.
De exemplu, au fost modificate normele privind detașarea lucrătorilor și a fost consacrat principiul plată egală pentru muncă egală în același loc. În plus, în prezent au loc negocieri între statele membre pentru revizuirea regulilor referitoare la coordonarea sistemelor de asigurare socială.
Autoritatea va fi o structură permanentă și are două obiective. Să înlesnească mobiliatatea pentru cetățeni și să ajute autoritățile să lupte împotriva fraudelor și abuzurilor, a precizat încă de anul trecut comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen.
Concret, noua agenție va oferi cetățenilor și întreprinderilor informații despre oportunitățile de lucru, ucenicie, recrutare și formare profesională, precum și despre programele de mobilitate. Va acorda totodată îndrumare referitoare la drepturile și obligațiile legate de traiul, munca și/sau funcționarea într-un alt stat membru al Uniunii.
Autoritatea va sprijini totodată cooperarea dintre autoritățile naționale, va ajuta la intensificarea schimbului de informații și va acorda asistență pentru desfășurarea unor inspecții comune.
În același timp, AutoritateaEuropeană a Muncii va fi în măsură să ofere mediere și să faciliteze găsirea de soluții în cazul unor litigii transfrontaliere, de exemplu în eventualitatea restructurării unei întreprinderi în care sunt implicate mai multe state membre.
Autoritatea funcționează în momentul de față la Bruxelles, dar se va muta la Bratislava, capitala Slovaciei.
Mai trebuie spus că ideea înființării unei astfel de agenții aparţine actualului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a fost făcută publică în urmă cu doi ani în discursul despre Starea Uniunii rostit în plenul Parlamentului European.