Au fost anunţaţi finaliştii Premiului Saharov
Parlamentul European a anunțat numele celor 3 finaliști pentru ediția din acest an a Premiului Saharov pentru libertate de gândire.
Mihaela Mihai, 15.10.2018, 11:27
Parlamentul European a anunțat numele celor 3 finaliști pentru ediția din acest an a Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Distincția se acordă din 1988 și onorează persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.
Finaliștii din acest an ai Premiului Saharov pentru libertate de gândire au fost selectați în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare din legislativul comunitar.
Lista este deschisă de regizorul ucrainean, Oleg Sențov, aflat acum în deţenţie în Rusia. În vârstă de 42 de ani, Oleg Senţov s-a opus anexării peninsulei Crimeea de către Moscova. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru complotarea unor acte de terorism la finalul unui proces calificat drept stalinist de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International. Este în greva foamei din luna mai pentru a cere eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni închiși în Rusia.
Cel de-al doilea finalist este reprezentat de grupul celor 11 ONG-uri care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană. Din 2015, aceste organizaţii non-guvernamentale au lansat operațiuni de căutare și salvare în Mediterana. Printre aceste ONG-uri se numără Medici fără Frontiere, Boat Refugee Foundation, Salvaţi Copiii și SOS Mediterranée.
În fine, cel de-al treilea finalist este Nasser Zefzafi, activist politic din Maroc. El luptă împotriva corupției, asupririi și abuzului de putere. A fost arestat în mai anul trecut și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru conspirație împotriva securității statului.
Acordarea Premiului Saharov pentru libertatea de gândire este un moment important pentru noi. Lăsăm deoparte orice dispută politică și ne unim eforturile pentru a susține una din marile priorități ale legislativului comunitar: promovarea drepturilor omului. Încă din momentul în care a fost atribuit pentru prima dată, premiul a adus un omagiu curajului cu care unii oamenii sau organizații și-au dedicat viața ori activitatea pentru a promova drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul Saharov este cea mai importantă distincție pe care Uniunea Europeană o conferă activiștilor pentru drepturile omului, spunea președintele Parlamentului european, Antonio Tajani, anul trecut când premiul a fost câștigat de opoziția democratică din Venezuela.
Laureatul din acest an va fi anunţat pe 25 octombrie. Premiul va fi acordat apoi în cadrul unei ceremonii organizate pe 12 decembrie la Strasbourg.
Mai trebuie spus că distincția a fost câștigată de-a lungul timpului de activista pakistaneză, Malala Yousafzaï, împușcată în cap de talibani pentru că a apărat dreptul fetelor la educație, sau de Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, devenit simbol al luptei împotriva discriminării rasiale. Iar una dintre câștigătoarele de acum doi ani este Nadia Murad, nimeni alta decât laureata din acest an a Premiului Nobel pentru Pace. Nadia are 25 de ani și face parte dintr-o comunitate etnică și religioasă, yazidită, din Irak. S-a numărat printer miile de fete răpite de militanții grupării radicale Statul Islamic și forțate să îndure sclavia sexuală.