Asistenţă UE pentru Libia
Fluxul de migraţie, ajuns la apogeu în 2015, când milioane de oameni au intrat ilegal în Europa, a scăzut semnficativ anul acesta, însăstatele membre ale Uniunii Europene continuă să caute soluţii pentru gestionarea problemei.
Daniela Coman, 16.08.2018, 10:00
Fluxul de migraţie, ajuns la apogeu în 2015, când milioane de oameni au intrat ilegal în Europa, a scăzut semnficativ anul acesta, însăstatele membre ale Uniunii Europene continuă să caute soluţii pentru gestionarea problemei.
55 de mii de migranți au ajuns, de la începutul anului, pe țărmurile europene, mai puțin de jumătate față de anul trecut – potrivit unui Raport al ONU. Cei mai mulți au sosit în Spania, peste 21-a de mii, alţi 18 mii în Italia, iar restul în Grecia, Cipru și Malta. 1.500 au murit în Marea Mediterană, ruta dintre Libia şi Italia fiind cea mai periculoasă.
Comisia Europeană a venit recent cu o nouă propunere de creare a unor platforme regionale de debarcare localizate în țări din afara Uniunii. Diplomaţii europeni afirmă că ar fi cel mai potrivit ca acestea să fie amenajate în nordul Africii. Libia – unde se află principalele rețele de transport ilegal de refugiați – a fost prima care a respins ideea unor centre de migranţi pe teritoriul său, precum și eventualele stimulente financiare cu care ar încerca europenii s-o convingă. Conştiente de pericolul pe care l-ar reprezenta un nou val de refugiaţi care ar pleca din Libia pentru a luat cu asalt sudul Europei, autorităţile de la Bruxelles contiuă să ajute această ţară.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Carlos Martin Ruiz: Este vorba, în primul rând, de ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, ceea ce ne determină să ne implicăm nu doar în formarea gărzilor de coastă libiene, ci şi să desfăşurăm acţiuni concrete în favoarea migranţilor aflaţi în Libia. Iar rezultatele se văd. Colaborăm şi suntem permanent în contact cu Uniunea Africană şi cu ONU pentru a-i ajuta de migranţii aflaţi în Libia să se întoarcă în ţările lor sau să ajungă pe căi legale în Europa, în cazul celor care au nevoie de protecţie internaţională. În 2017, am ajutat peste 20 de mii de persoane să se întoarcă de bună voie acasă şi să primească sprijin pentru reintegrare.
Potrivit organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, în centrele de detenţie din Libia s-ar afla cel puţin 20 de mii de oameni, iar alţii ar fi chiar deţinuţi de traficanţi în locuri secrete. Amnesty International afirmă că mulţi dintre migranţi ar fi victime ale tratamentelor inumane, torturii, muncii forţate şi chiar ale crimelor şi că autorităţile şi miliţia sunt în legătură cu traficanţii.
Comisia Europeană continuă să dea miliarde de euro pentru întreţinerea migranților din taberele de refugiaţi din Turcia, Liban și Libia. Recent, a aprobat 3 noi programe de limitare a imigraţiei, în valoare de peste 90 de milioane de euro, destinate, în special ţărilor aflate pe ruta migraţiei, inclusiv Libiei. Totodată, în viitorul buget al Uniunii, ar putea fi prevăzute fonduri pentru a închide ruta din Mediterana şi a coopera mai intens cu ţările de tranzit, precum Mauritania, Mali, Ciad, Tunisia, Maroc, Algeria şi Libia.