Asistenţă tehnică acordată de Comisie statelor membre pentru aderarea la euro
Dacă mulţi ani la rând, s-a vorbit despre faptul că România nu reuşeşte să atragă fonduri europene, guvernul spune că, pentru anul acesta, este pregătit cu numeroase proiecte.
Daniela Coman, 01.01.2018, 09:12
Evaluarea a fost făcută cu ocazia prezenţei la Bucureşti a comisarului european pentru Dezvoltare regională, Corina Creţu.
Fondurile europene reprezintă, pentru ţările membre ale Uniunii, cel mai bun mijloc pentru dezvoltarea infrastructurii naţionale şi regionale, dar şi a resurselor umane. Peste 4 miliarde de euro au intrat în România în 2017, iar anul acesta Guvernul își propune să atragă alte peste 6 miliarde. Mai multe contracte în valoare totală de 280 de milioane de euro au fost semnate, în decembrie, pentru reabilitarea unor drumuri, infrastructura de alimentarea cu apă şi dezvoltarea IMM-urilor. De asemenea, 600 de milioane de euro vor mai intra în România până în 2020. Cel mai performant domeniu a fost agricultura, care a atras anul trecut toate fondurile alocate de Bruxelles.
Comisarul Corina Creţu a atras atenţia asupra faptului că la noi este prea multă birocraţie: Ceea ce văd în România de multe ori m-a îngrozit, pentru că acestea nu sunt cerinţe al Uniunii Europene. Noi, deja, în cele mai multe ţări primim toate solicitările online, în format electronic, nu cu zeci de mii de pagini parafate şi semnate şi acolo trebuie să ajungem. Deci, din punctul nostru de vedere, reducerea birocraţiei este o prioritate absolută.
Investiţiile eficiente, ale căror beneficii pentru cetăţeni sunt vizibile rapid, reprezintă principalul argument pentru menţinerea politicii de coeziune şi după 2020 – a subliniat Corina Creţu. Numai pe proiectele de transporturi din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro pentru infrastructura mare. Pentru a absorbi eficient această sumă, avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunţită şi o implementare eficientă a proiectelor de transport. Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autorităţile romane accelerează pregătirea proiectelor majore care urmează a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene.
Corina Creţu: Cu tot acest ritm lent, cu care ați demarat exercițiul financiar, iată că putem spune că toate obiectivele pe care Guvernul României și le-a propus, le-a atins. Până acum au fost pregătirile pentru perioada 2014-2020, dar practic s-a început absorbția, rata de selecție în România este la nivelul celorlalte state. Important este să se mențină această creștere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, poate mai multă stabilitate politică…
Comisarul European pentru Dezvoltare regională, a mai anunțat că a lansat recent o platformă pentru regiunile carbonifere, prin care să se asigure tranziţia acestora către alte domenii industriale, iar Valea Jiului este curpinsă în acest nou program.
Economia României trebuie să fie pregătită înainte de aderarea la zona euro – a mai avertizat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Ea a amintit de pachetul lansat de Comisia Europeană prin intermediul căruia se oferă asistenţă tehnică statelor membre în vederea aderării la zona euro.