Asistență suplimentară pentru țările afectate de calamități
Consiliul Uniunii Europene a aprobat acordarea de asistență suplimentară țărilor membre afectate de recentele dezastre naturale fără precedent. Se vor putea aloca până la 42 de mii de euro per beneficiar, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.
Gabriela Mitrovici, 14.11.2024, 10:29
Uniunea Europeană le permite statelor membre care au fonduri de dezvoltare rurală neutilizate din perioada de programare 2014-2020 să reacționeze rapid și flexibil la efectele devastatoare ale dezastrelor naturale recente. Astfel, vor putea acorda asistență de urgență agricultorilor, silvicultorilor și întreprinderilor afectate de dezastre legate de climă.
Propunerea este un răspuns direct la recentele dezastre și se referă la modificări ale regulamentului care reglementează Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Odată ce documentul modificat va fi adoptat în mod oficial și va intra în vigoare, statele membre vor avea mai multă flexibilitate pentru a oferi sprijin de urgență agricultorilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor afectate de dezastre naturale, care au avut loc începând cu 1 ianuarie 2024.
Asistența poate fi finanțată în proporție de 100% din fondurile europene neutilizate și se va acorda sub formă de sume forfetare de maximum 42 000 de euro per beneficiar. Propunerea nu modifică angajamentele bugetare existente, ceea ce înseamnă că este neutră din punct de vedere bugetar.
În plus, statele membre vor avea flexibilitatea de a introduce și de a consolida măsurile de refacere a potențialului de producție al fermelor și pădurilor afectate.
Propunerea reduce, de asemenea, sarcina administrativă atât pentru beneficiarii asistenței, cât și pentru administrațiile naționale.
Odată ce regulamentul va fi adoptat, statele membre în cauză vor trebui să decidă, în funcție de nevoile lor specifice, cuantumul fondurilor pe care urmează să le re-mobilizeze pentru a face față dezastrelor recente. Statele membre vor trebui apoi să prezinte Comisiei modificările de program în vederea examinării și adoptării.
Propunerea va trebui acum să fie adoptată în plenul Parlamentului, apoi Regulamentul va fi adoptat formal de Consiliu, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului și publicat în Jurnalul Oficial. Acesta va intra în vigoare la data publicării.