Ascensiunea violenței cu caracter neofascist în Europa
Presa occidentală trage semnale de alarmă în legătură cu apariţia unei fracturi flagrante în peisajul politic european, dată de creşterea mişcărilor naţionaliste şi populiste, în detrimentul influenţei partidelor tradiţionale
Daniela Coman, 05.11.2018, 12:28
Presa occidentală trage semnale de alarmă în legătură cu apariţia unei fracturi flagrante în peisajul politic european, dată de creşterea mişcărilor naţionaliste şi populiste, în detrimentul influenţei partidelor tradiţionale, realitate ce ar putea fi transferată în componenţa noului Parlament European, pe care îl vom alege la primăvară. Nu numai clasa politică este atinsă de această tendinţă, ci şi societatea, în multe ţări mişcările de orientare neo-fascistă fiind tot mai active. Motiv pentru care, Parlamentul Europan a adoptat o rezoluţie pe acest subiect.
Legislativul european este preocupat de ascensiunea fascismului, a rasismului și a xenofobiei și le solicită statelor membre ale Uniunii Europene să interzică grupurile neo-fasciste și neo-naziste. În textul adoptat de eurodeputaţi, sunt menţionate atentatele din ultimii ani, care au avut drept mobil ura de rasă sau împotriva minorităţilor, precum cel din Norvegia, din 2011, în care au fost ucişi 77 de tineri, uciderea parlamentarului britanic, Jo Cox, în 2016, sau atacul recent al grupărilor fasciste din Italia împotriva euro-deputatei Eleonora Forenza. Rezoluţia menţionează mai multe incidente provocate de mişcări de sorginte fascistă în Polonia, Grecia, Italia, Germania, Franța, Spania, Letonia și țările nordice, în ultima perioadă.
În intrevenţia sa din parlament, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a subliniat că o cunoaștere a istoriei este condiția primordială pentru a împiedica astfel de crime în viitor și joacă un rol important în educarea generațiilor tinere: Conform datelor pe care le avem, în prezent, sunt aproximativ 4 incidente de tip antisemit pe zi, în Franţa, Marea Britanie şi Germania. Aşteptăm ca statele membre să acţioneze cu hotărâre împotriva grupurilor neo-naziste, fie că sunt pe străzi, pe stadioanele de fotbal, în lăcaşe de cult sau oriunde în altă parte.
Parlamentul European invită statele membre să condamne și să sancționeze cu fermitate infracțiunile motivate de ură, discursurile de incitare la găsirea de țapi ispășitori, de la toate nivelurile și din toate tipurile de mijloace de informare, precum şi să ia măsuri suplimentare de prevenire, condamnare și combatere a discursurilor de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură. Totodată, statele membre și mass-media sunt îndemnate să contracareze răspândirea rasismului, a fascismului și a xenofobiei pe internet. Mai mult, victimele infracțiunilor cu caracter rasist sau xenofob trebuie să beneficieze de sprijin psihologic, iar martorii unor astfel de infracțiuni de protecţie a identităţii, din parte forţelor de ordine. În context, autoritățile de aplicare a legii, serviciile de informații, sistemul judiciar și organizațiile societății civile sunt solicitate să coopereze intens în combaterea tuturor formelor de intoleranță. În toate ţările membre ale Uniunii va fi promovată educația privind diversitatea societății noastre, se va insista pe aducerea la cunoştiinţa copiilor a istoriei, inclusiv a atrocităților comise în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, cum ar fi Holocaustul – se mai arată în rezoluţia Parlamentului European.