Aproximativ 18 milioane de copii din UE suferă de sărăcie sau excluziune socială
Aproximativ 18 milioane de copii din Uniunea Europeană suferă de sărăcie sau excluziune socială, iar mulţi alţii sunt expuşi acestui risc ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Arina Petrovici-Matei, 26.11.2021, 08:34
Astăzi, lumea găzduieşte cea mai mare generaţie de tineri din istorie, dar, din păcate, 18 milioane de copii din Uniunea Europeană, încă trăiesc în sărăcie sau excluziune socială. Mulţi alţii sunt expuşi riscului, deoarece minorii continuă să fie primii care suferă de pe urma impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19 – se arată într-o declaraţie a Executivului comunitar şi a şefului diplomaţiei Josep Borrell. În plus, Bruxellesul estimează că aproximativ 466 de milioane de copii din ţările membre nu au acces la învăţământ la distanţă şi mulţi s-au văzut obligaţi să abandoneze şcoala.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Uniunea Europeană a reamintit că sprijină educaţia minorilor într-o sută de ţări, acţionând pentru a limita impactul pandemiei şi pentru a facilita o întoarcere în siguranţă la şcoală. În vederea îmbunătăţirii acestei situaţii, Comisia intenţionează să crească în mod semnificativ, cu 6 miliarde de euro până în 2027, investiţiile în educaţie în Africa subsahariană, America Latină, Caraibe şi Asia-Pacific. Uniunea Europeană are, de asemenea, o Strategie privind drepturile copilului pentru a aborda cauzele fundamentale ale inegalităţii şi sărăciei şi o Garanţie europeană pentru copii pentru a promova egalitatea de şanse.
În contextul în care, anul acesta, se sărbătoreşte Anul internaţional pentru eliminarea muncii copiilor, Uniunea Europeană a reamintit că se concentrează pe îndeplinirea acestui obiectiv până în 2025 şi că are o politică de toleranţă zero în această privinţă. Nu în ultimul rând, Bruxellesul va adopta o nouă propunere de guvernanţă corporativă durabilă până la sfârșitul acestui an, prin care va cere companiilor din blocul comunitar să facă demersurile necesare pentru a pune în discuţie din nou drepturile omului – inclusiv munca copiilor – și riscurile de mediu în lanţurile lor de aprovizionare.
Combaterea violenţei și asigurarea protecţiei copilului reprezintă un pilon important în acţiunea externă a Uniunii. În conformitate cu strategia sa, Bruxellesul se angajează să-şi intensifice eforturile pentru a preveni şi a pune capăt încălcărilor grave ale drepturilor copiilor afectaţi – de exemplu, de conflictele armate -, inclusiv prin activităţi care promovează respectarea dreptului umanitar internațional şi să vină în sprijinul nevoilor de reabilitare şi reintegrare pe termen lung.