Aprovizionare responsabilă în întreprinderile din UE
Comisia Europeană a lansat un portal online care oferă întreprinderilor orientări cu privire la modul de verificare a surselor de metale și minerale care intră în lanțurile lor de aprovizionare.
Arina Petrovici-Matei, 25.11.2019, 12:11
Comisia Europeană a lansat un portal online care oferă întreprinderilor orientări cu privire la modul de verificare a surselor de metale și minerale care intră în lanțurile lor de aprovizionare.
Due Diligence Ready! este numele portalului, iar așa-numita obligație de diligență va ajuta companiile să se asigure că modul în care utilizează materiile prime respectă drepturile omului. Adică, ele nu provin din zone de conflict și, în consecință, valorificarea lor nu umple buzunarele unor grupări rebele, pentru a fi utilizate la finanțarea violențelor și a terorii. De multă vreme, acest lucru a suscitat preocupări în rândul consumatorilor, al furnizorilor, al autorităților de reglementare, al investitorilor, dar și al organizațiilor neguvernamentale și al cetățenilor, care solicită din ce în ce mai des întreprinderilor, inclusiv celor mici și mijlocii, să demonstreze că mineralele și metalele care intră în lanțurile lor de aprovizionare nu au contribuit la activități care dăunează oamenilor.
Resursele minerale au un potențial imens pentru economie, în special în ceea ce privește domeniile strategice de activitate precum bateriile, calculul de înaltă performanță sau microelectronica. Dar întreprinderile trebuie să se asigure că fiecare etapă din lanțul valoric se desfășoară într-un mod transparent, responsabil și durabil – a subliniat, la lansarea portalului, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.
Due Diligence Ready! este un instrument dedicat în special întreprinderilor mici și mijlocii, însă toate companiile care au în lanțurile lor de aprovizionare minerale și metale sunt încurajate să îl utilizeze. De exemplu, portalul va oferi orientări privind achiziționarea de staniu, tantal, tungsten și aur – metale și minereuri necesare fabricării unor produse folosite în viața de zi cu zi: telefoane mobile, automobile ori bijuterii. Totodată – argumentează Comisia Europeană, – prin îmbunătățirea transparenței de-a lungul lanțului valoric, portalul Due Diligence Ready! va ajuta întreprinderile să răspundă la cererea tot mai mare pentru produse și servicii durabile.