Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos
La doi ani de la lansarea Apelului de la Tartu - oraş din Estonia -, Comisia Europeană constată că s-au făcut progrese importante în îndeplinirea obiectivului de promovare a unui stil de viață sănătos în întreaga Uniune.
Arina Petrovici-Matei, 26.06.2019, 10:17
La doi ani de la lansarea Apelului de la Tartu – oraş din Estonia -, Comisia Europeană constată că s-au făcut progrese importante în îndeplinirea obiectivului de promovare a unui stil de viață sănătos în întreaga Uniune.
Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos a fost lansat în cadrul unui seminar pe această temă, organizat cu ocazia sesiunii de deschidere a Săptămânii Europene a Sportului din 2017, în oraşul din Estonia. Apelul de la Tartu transmitea un avertisment cu privire la pericolele reprezentate de obezitatea infantilă, alimentația nesănătoasă sau lipsa activității fizice. Mai precis, în documentul semnat acum doi ani, Tibor Navracsics – comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Vytenis Andriukaitis – comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, și Phil Hogan – comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală și-au asumat 15 angajamente de promovare a unui stil de viață sănătos prin sport, alimentație, sănătate, inovare și cercetare.
Primele rezultate arată în mod clar că, de la lansarea Apelului de la Tartu, Comisia utilizează mai multe fonduri, organizează mai multe acțiuni de sensibilizare, adună şi distribuie tot mai multe informaţii pentru a combate alimentația nesănătoasă, obezitatea sau lipsa activității fizice.
Ziele trecute, cei trei comisari cu competențe în domeniu au fost gazdele unui eveniment organizat la Bruxelles, cu scopul de a face bilanțul rezultatelor și de a explora următoarele etape.
Comisarul Tibor Navracsics: Avansul tehnologic ne-a adus multe beneficii, dar şi un stil de viaţă sedentar. Societatea modernă este fundamental diferită de ceea ce era odinioară. Activitatea fizică nu mai este parte a rutinei zilnice în cazul multor copii. Iar aceasta este o problemă. Tot mai multe studii arată că activitatea fizică este asociată cu îmbunătăţirea funcţionării creierului şi cu performanţele cognitive atât în copilărie, cât şi în perioada adultă. Copiii care sunt dezvoltaţi armonios din punct de vedere fizic au rezultate mai bune la şcoală. Şi poate că şi mai important este faptul că sportul are un rol esenţial în aducerea laolaltă a oamenilor de toate vârstele, dându-le posibilitatea să se împrietenească şi să formeze comunităţi. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să profităm la maximum de această putere unică a sportului, care ne ajută să construim societăţi stabile, rezistente şi cu un simţ al apartenenţei.
La rândul său, comisarul pentru agricultură Phil Hogan a subliniat că mai sunt multe de făcut în numeroase domenii, de la promovarea unei alimentații echilibrate la practicarea constantă a unei activități fizice, în timp ce responsabilul pentru sănătate Vytenis Andriukaitis a evidenţiat că atunci când promovăm sănătatea, facem o investiție în viitorul nostru. Apelul de la Tartu este un bun exemplu al modului în care putem face acest lucru, în cadrul tuturor politicilor, abordând în contextul aceleiași inițiative preocupările legate de sănătate, cercetare și mediu.
La finalul evenimentului de la Bruxelles, cei trei comisari au transmis următorului Executiv european un mesaj prin care îl invită să continue acţiunile cuprinse în Apelul de la Tartu.