Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, în vizită la Bucureşti
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că se doreşte ca preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor să fie un succes nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune.
Gabriela Mitrovici, 23.11.2018, 12:20
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că se doreşte ca preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor să fie un succes nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune.
Rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European la Strasbourg, nu este împotriva României sau a românilor, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, la dezbaterea ‘Tinerii în dialog cu Parlamentul European’, găzduită de Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Documentul se referă la instituţia statului de drept, care trebuie respectată de către toate statele membre, a spus oficialul european. El le-a explicat tinerilor şi că România nu este singura ţară care se confruntă cu corupţia, acest fenomen fiind răspândit în întreaga Europă, astfel încât toate statele membre trebuie să facă eforturi pentru combaterea lui.
Înainte de întâlnirea cu tinerii, Antonio Tajani a avut discuţii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu reprezentanţi ai Parlamentului de la Bucureşti. Oficialul a participat, de asemenea, la reuniunea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României, organizată în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii la 1 ianuarie. Antonio Tajani a estimat că România este pregătită să preia această sarcină şi a amintit că unul dintre principalele dosare de care va trebui să ne ocupăm este cel al BREXIT-ului.
Vrem ca această preşedinţie să fie un adevărat succes pentru întreaga Uniune Europeană. Sunt multe chestiunile pe care va trebui să încercăm să le rezolvăm. Am discutat despre Brexit, am discutat despre priorităţile Parlamentului European, priorităţi care trebuie luate în considerare şi să fie menţionate în acest acord. E vorba despre drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, 3,6 milioane de oameni, de asemenea, sunt importante drepturile cetăţenilor britanici de pe teritoriul UE. Trebuie menţinute, de asemenea, angajamentele luate de Marea Britanie pentru Cadrul financiar 2013 – 2020 şi un al treilea punct – frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză. Trebuie garantată pacea, trebuie garantată respectarea acordului din Vinerea Mare, binecunoscutul acord, însă această frontieră trebuie să fie flexibilă.
La reuniunea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European, autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că România este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi au prezentat cele 4 mari teme ale mandatului semestrial – o Europă coezivă, o Europă cu rol global mai mare, o Europă a siguranţei şi o Europă a valorilor.