Al patrulea summit al Iniţiativei celor trei mări
Slovenia a găzduit cel de-al patrulea summit al Inițiativei celor 3 mări, o platformă care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene aflate în regiunea cuprinsă între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică.
Cătălin Gomboș, 11.06.2019, 12:01
Slovenia a găzduit cel de-al patrulea summit al Inițiativei celor 3 mări, o platformă care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene aflate în regiunea cuprinsă între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică. Cătălin Gomboș:
140 de milioane de cetățeni europeni trăiesc în țările care fac parte din inițiativa celor trei mări, astfel încât Comisia Europeană îi acordă o atenție specială acestei platforme și o susține cu fonduri substanțiale. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker:
Inițiativa celor trei mări nu este o inițiativă neutră, nu sunt doar vorbe în vânt, este vorba de proiecte concrete menite să îmbunătățească viețile a 140 de milioane de locuitori ai acestei regiuni a Europei. Din acest motiv, Comisia a decis încă de la început să își aducă contribuția la această inițiativă. Până în 2020 vom fi investit în această regiune, prin intermediul programului fondurilor structurale, 60 de miliarde de euro. În acest spirit, planul Juncker va genera 42 de miliarde de euro în cele 12 state membre ale regiunii. Cred că vom face totul pentru a sprijini eforturile de conexiune și de conectivitate din regiune.
Inițiativa celor Trei Mări a stabilit, la summitul de la București de anul trecut, zeci de proiecte de interconectare regională care trebuie abordate cu prioritare. Acestea includ inter-conectări rutiere și feroviare, ale rețelelor de electricitate, terminale și conducte pentru petrol și gaze natural sau o bursă regional a transporturilor. Toate acestea vor face regiunea mai competitive, potrivit președintelui României, Klaus Iohannis:
Inițiativa este o platformă regională, care sprijină dezvoltarea economică a regiunii sporind convergența și coeziunea europeană și întărind relațiile trans-atlatice. Salut faptul că, în reuniunea de astăzi, aceste priorități fixate la summitul de la București au fost reconfirmate. În primul rând este o inițiativă care încearcă să consolideze competitivitatea economiilor noastre prin maximizarea inter-conectivității regionale. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană ca bază pentru consolidarea proiectului european.
Din inițiativa celor trei mări fac parte Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia și România, cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – precum și țările așa-numitului grup de la Vișegrad, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.