Ajutor european în caz de incendii şi caniculă
Uniunea Europeană a acordat fonduri importante pentru a ajuta ţările care s-au confruntat cu incendii devastatoare în ultima perioadă.
Daniela Coman, 10.08.2018, 13:45
Uniunea Europeană a acordat fonduri importante pentru a ajuta ţările care s-au confruntat cu incendii devastatoare în ultima perioadă.
În Grecia, 88 de oameni au murit, la sfârşitul lunii trecute, în incendiile catastrofale din apropiere de Atena. 25 de oameni au fost răniţi şi câteva mii evacuaţi din cauza flăcărilor care au curpins, săptămâna trecută, zone întregi din sudul Portugaliei. Nu mai puţin de 25 de mii de hectare au ars în iulie în Suedia. Focul s-a întins până dincolo de Cercul Arctic. Cu incendii de pădure s-a confruntat şi Letonia, o altă ţară nordică.
În astfel de situaţii, la nivelul Uniunii Europene este declanşat mecanismul de protecţie civilă, prin care se dă un răspuns coordonat la dezastrele naturale sau provocate de om. Mecanismul a oferit imediat asistență tuturor acestor ţări, cu avioane și pompieri. La stingerea incendiilor au contribuit individual şi alte ţări europene, care au trimis oameni şi materiale necesare intervenţiei. România, de exemplu, a trimis în Grecia două nave ale armatei şi 20 de militari.
Într-o vizită făcută zilele trecute în Suedia, comisarul pentru ajutoare umanitare şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a remarcat eforturile pompierilor şi solidaritatea de care au dat dovadă europenii: Ne-am întâlnit cu pompierii din Danemarca, Finlanda şi mulţii alţii, care s-au implicat cu pasiune şi devotament pentru a controla şi stinge aceste devastatoare incendii de pădure, alături de colegii lor suedezi. Am văzut cetăţeni europeni, oameni de diferite origini luptând cu focul. În opinia mea, implicarea lor nu poate fi numită decât eroism, pentru că datorită lor s-a reuşit salvarea de vieţi şi tinerea sub control a focului. Atunci când Suedia a solicitat ajutor şi a activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. În calitate de comisar responsabil cu gestionarea situaţiilor de criză, aş vrea să felicit şi să mulţumesc tuturor statelor care au dat o mână de ajutor şi au oferit imediat asistenţă: Italia, Franţa, Germania, Lituania, Danemarca, Portugalia, Polonia. Iată un exemplu de solidaritate europeană.
Înmulţirea incendiilor și apariţia lor în tot mai multe părţi ale Europei, de la extremitatea nordică la cea de sud-est, ar impune adoptarea proiectului RescEU, o propunere prezentată de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut. Zece ţări, între care Franţa, Germania, Grecia şi Italia, fac parte deja din acest proiect, prin care echipele de căutare şi salvare din fiecare ţară sunt pregătite împreună, cu echipamente speciale, să se deplaseze şi să intervină în caz de dezastru şi în celelalte state. Adoptarea sa la nivel european, a fost blocată, însă, de alte state. Anul acesta, şi România a fost invitată să se alăture proiectului.