Ajutor de urgenţă acordat Italiei pentru migraţie
Ajutorul de urgenţă pentru migraţie acordat Italiei de Comisia Europeană a depășit în total 200 de milioane de euro, după ultima alocare de fonduri din această săptămână.
Gabriela Mitrovici, 24.08.2018, 12:46
Ajutorul de urgenţă pentru migraţie acordat Italiei de Comisia Europeană a depășit în total 200 de milioane de euro, după ultima alocare de fonduri din această săptămână.
Italia s-a confruntat cu valuri de imigranți în ultimii ani, iar Uniunea Europeană continuă să sprijine această țară pentru a gestiona cât mai bine situația. Comisia a alocat în această săptămână un nou ajutor de urgență, a anunțat Alexander Winterstein, unul dintre purtătorii săi de cuvânt: Comisia Europeană a oferit Italiei 9 milioane de euro ajutor de urgență pentru migrație pentru a îmbunătăți accesul la asistență medicală în centrele de primire a solicitanților de azil și beneficiarilor de protecție internațională. Sprijinul financiar va ajuta peste 42.000 de persoane, în special pe cele vulnerabile, inclusiv femeile și copiii, în regiunile Emilia-Romagna, Lazio, Liguria, Toscana și Sicilia.
Acesta este un alt exemplu clar al modului în care Comisia continuă să ajute Italia să facă față migrației. Până acum, Comisia a acordat peste 200 de milioane de euro ajutor de urgență pentru a sprijini gestionarea migrației în Italia, iar sumele alocate din Fondul pentru azil, migrație și integrare și din Fondul pentru securitate internă pentru 2014-2020 au depășit 653 de milioane de euro.
Această nouă alocare de fonduri vine după ce Italia a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru preluarea a 177 de imigranți blocați pe un vas, acostat în Sicilia. Nici unul dintre statele membre nu s-a oferit să primească aceste persoane, iar Italia refuză să le permită debarcarea pe teritoriul său. Oamenii sunt blocați în această situație de mai bine de o săptămână, iar Organizația Medici fără Frontiere, citată de presa italială, susține că au nevoie de asistență medicală. Paza de coastă italiană a permis, ieri, organizației să preia de pe navă 27 de minori cu vârste între 14 şi 16 ani.
Restul migranţilor de pe navă așteaptă în continuare să fie preluați de Uniunea Europeană. Potrivit ministrului italian de interne, Matteo Salvini, executivul comunitar a convocat pentru astăzi o reuniune pe acest subiect.
De la instalarea sa în iunie, noul guvern populist de la Roma a oprit mai multe nave cu migranţi să andocheze în Italia.
Matteo Salvini doreşte trimiterea tuturor imigranţilor înapoi în Libia, principalul punct din care pleacă ambarcaţiunile care se îndreaptă spre Europa. Eventualitatea trimiterii în Libia a migranţilor salvaţi pe mare în largul coastelor sale a fost categoric exclusă de către autorităţile europene, care consideră că această ţară nu oferă un port ”sigur”, condiţie cerută de către dreptul maritim internaţional.