Ajutor de stat pentru întreprinderile mari consumatoare de energie din România
Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Țările UE lucrează împreună pentru a găsi un răspuns la problema prețurilor ridicate și pentru a asigura aprovizionarea cu energie a europenilor.
Luminița Voinea, 16.09.2022, 08:58
Comisia Europeană a aprobat, săptămâna aceasta, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mariconsumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică.
Această schemă de ajutor, în valoare de 1,5 miliarde EUR sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie, afirmă Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.
Banii vor acoperi o parte din prețurile ridicate la energie electrică rezultate din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei suportate în perioada 2021-2030.
Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a sprijini întreprinderile mari consumatoare de energie să facă față creșterii prețurilor la energie electrică.
De această măsură vor beneficia întreprinderile mari consumatoare de energie, care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Astfel se evită riscul ca aceste întreprinderi să se mute în țări din afara UE cu politici climatice mai puțin ambițioase, ceea ce ar duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
Compensația va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parțiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031.
Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate.
Pentru a putea primi compensația, beneficiarii trebuie să îndeplinească una din următoarele obligații:
– să pună în aplicare recomandări formulate în urma auditului energetic;
– să acopere cel puțin 30 % din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon;
– să investească cel puțin 50 % din valoarea ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Măsura se înscrie în obiectivele Pactului verde european, prin care Comisia își propune ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.