Agenția Europeană a Medicamentului recomandă aprobarea noului vaccin adaptat împotriva COVID-19
Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului recomandă autorizarea unui nou vaccin împotriva subvariantei Omicron a coronavirusului.
Mira Gomboș, 07.09.2023, 09:05
Vaccinul, cunoscut sub numele de Comirnaty Omicron XBB,urmează să fie utilizat pentru prevenirea COVID-19 la adulți și copii, începând de la vârsta de 6 luni. Potrivit recomandărilor EMA și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, adulții și copiii cu vârsta de peste 5 ani care necesită vaccinare ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul lor de vaccinare împotriva COVID-19. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani pot primi una sau trei doze, în funcție decâte vaccinări au avut anterior sau dacă au avut boala.
În decizia sa de a recomanda autorizarea, Comitetul pentru medicamente de uz uman a luat în considerare date de laborator care arată un răspuns puternic al vaccinului adaptat împotriva suvariantei Omicron XBB și a tulpinilor asociate ale virusului care provoacă COVID-19. Vaccinurile COVID-19 sunt adaptate astfel încât să se potrivească mai bine cu variantele circulante, precizează specialiştii.
De la prima autorizare a Comirnaty, autoritățile au dobândit cunoștințe extinse despre siguranța vaccinului. Efectele secundare sunt de obicei ușoare și de scurtă durată. Acestea includ dureri de cap, diaree, dureri articulare și musculare, oboseală, frisoane, febră și durere sau umflare la locul injectării. Reacții adverse mai grave pot apărea rar.
EMA va trimite acum recomandarea de autorizare Comisiei Europene pentru o decizie la nivelul UE. Ca și în cazul altor vaccinuri împotriva COVID-19, autoritățile naționale din statele membre UE vor stabili modul de utilizare a acestui vaccin în campaniile naționale de vaccinare, ținând cont de factori precum ratele de infectare și spitalizare, riscul pentru persoanele vulnerabile și disponibilitatea vaccinului. Vaccinurile adaptate funcționează în același mod ca și cele originale bazate pe structura ARN mesager.