Adaptarea normelor UE privind drepturile de autor la era digitală
Parlamentul European, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord politic pentru a adapta normele europene privind drepturile de autor la era digitală.
Gabriela Mitrovici, 05.03.2019, 11:59
Parlamentul European, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord politic pentru a adapta normele europene privind drepturile de autor la era digitală. Acestea vor aduce beneficii concrete tuturor sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, cadrelor didactice, instituțiilor care gestionează patrimoniul cultural și cetățenilor.
Acordul politic adaptează normele privind drepturile de autor la lumea de astăzi, în care serviciile muzicale în streaming, platformele care oferă conținut video la cerere, agregatorii de știri și platformele de conținuturi încărcate de către utilizatori au devenit principalele puncte de acces la opere de creație intelectuală și la articole de presă.
Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: Mă bucur că am făcut un remarcabil pas înainte. A fost destul de complicat să ne descurcăm cu acele reguli vechi în era digitală. Negocierile au fost dificile, dar ceea ce contează în final este că avem un rezultat echitabil și echilibrat, adecvat pentru o Europă digitală: libertățile și drepturile de care se bucură în prezent utilizatorii de internet vor fi consolidate, creatorii noștri vor fi mai bine remunerați pentru munca lor, iar economia internetului va dispune de norme mai clare pentru a funcționa și a prospera. Directiva privind drepturile de autor va reprezenta un instrument foarte important şi pentru oamenii noştri de ştiinţă şi pentru antreprenori în activitatea lor legată de inteligenţa artificială. Nu putem să concurăm cu restul lumii dacă oamenii noştri de ştiinţă nu pot folosi instrumente precum Text şi Data Mining.
Noua directivă consolidează poziția autorilor și a artiștilor europeni în mediul digital și stimulează jurnalismul de înaltă calitate în Uniunea Eurpeană. În special, le va permite creatorilor şi actorilor să aibă mai mult control asupra conținutului lor încărcat pe platforme și să fie remunerați pentru aceste utilizări. De asemenea, jurnaliştii vor avea dreptul de a primi o parte mai mare din veniturile generate de utilizările online ale publicațiilor de presă. Utilizatorii vor beneficia de noile norme de acordare a licențelor care le vor permite să încarce în mod legal conținuturi protejate prin drepturi de autor pe platforme precum YouTube sau Instagram.
Noua directivă va asigura un acces mai larg la cunoștințe, prin simplificarea normelor privind drepturile de autor în domeniul extragerii textului și a datelor în scopuri de cercetare și în alte scopuri, în domeniul educației și în cel al conservării patrimoniului cultural. Utilizatorii vor avea acces, de asemenea, la opere, filme sau înregistrări muzicale care nu mai sunt în prezent disponibile în comerț în Europa, precum și la o gamă mai largă de producții audiovizuale europene pe platformele de transmisie de materiale video la cerere. Aceștia vor fi complet liberi să partajeze copii de picturi, sculpturi și alte opere de artă din domeniul public, în deplină securitate juridică.