Acțiuni imediate pentru sprijinirea industriei europene a energiei eoliene
Industria europeană a energiei eoliene se confruntă cu mai multe provocări: de la lipsa accesului la materii prime, inflația și prețurile ridicate, până la lipsa unei forțe calificate de muncă.
Luminița Voinea, 26.10.2023, 07:37
Pentru a atinge obiectivul Uniunii Europene de a obține cel puțin 42,5% energie din surse regenerabile până în 2030 este necesară o dezvoltare importantă a capacității eoliene instalate.
Ținta de creștere este de la 204 GW în 2022 la peste 500 de GW până în 2030.
Sunt multe probleme care trebuie depășite, de aceea Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune privind energia eoliană europeană.
În primul rând, se va pune accentul pe un proces de autorizare mai rapid.
Instalațiile eoliene adăugate în 2022 au adus o capacitate record, de 16 GW, dar nu suficientă pentru atingerea obiectivului UE privind energia din surse regenerabile. Prin noul plan de acțiune se pune accent pe digitalizarea proceselor de autorizare și pe asistența tehnică acordată statelor membre. Comisia va sprijini construirea de rețele electrice prin intermediul unui plan de acțiune în cursul acestui an.
În al doilea rând, licitațiile privind energia eoliana vor avea criterii mai bine concepute și obiective care recompensează echipamentele cu o valoare adăugată mai mare. Planul de acțiune prevede, de asemenea, o evaluare a riscurilor în materie de securitate cibernetică.
Apoi, va crește accesul la finanțare. Comisia Europeană se angajează să faciliteze accesul la finanțare, în special prin Fondul pentru Inovare, în timp ce Banca Europeană de Investiții va pune la dispoziție garanții de diminuare a riscurilor în ceea ce privește producția de energie eoliană în Europa. Pe de altă parte, Comisia încurajează statele membre să ofere ajutoare de stat pentru a sprijini producția.
Pentru a asigura concurența echitabilă, Comisia monitorizează posibilele practici comerciale neloiale care îi avantajează pe producătorii străini de energie eoliană și va continua să utilizeze acordurile comerciale pentru a facilita accesul la piețele străine.
Și un aspect extrem de important: vor fi lansate academiile europene de competențe, dedicate și sectorului energiei eoliene. Acestea sunt concepute pentru perfecționarea și recalificarea lucrătorilor. Academiile au ca obiectiv formarea a 100 000 de cursanți în termen de trei ani de la înființare.