Acordul Grecia – Macedonia deschide perspectivele integrării euro-atlantice pentru Macedonia de Nord
Acordul privind schimbarea numelui Macedoniei deschide drumul acestei țări către integrarea europeană. Un semnal în acest sens a fost deja dat de Comisarul European pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, care a asistat la ceremonia de
Cătălin Gomboș, 20.06.2018, 11:42
Acordul privind schimbarea numelui Macedoniei deschide drumul acestei țări către integrarea europeană. Un semnal în acest sens a fost deja dat de Comisarul European pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, care a asistat la ceremonia de la Prespa.
Guvernele Greciei și Macedoniei au convenit ca aceasta din urmă să își schimbe numele în Macedonia de Nord. Acordul va trebui ratificat de parlamentele celor două țări și în ambele există, încă, o opoziție semnificativă – la Atena opoziția a depus deja o moțiune de cenzură, pe care însă a pierdut-o, iar la Skopje naționaliștii au protestat iar președintele a declarat că nu intenționează să semneze, la rândul său documentul. Dincolo de aceste critici, însă, semnarea reprezintă un pas semnificativ către rezolvarea unei dispute care durează de aproape 3 decenii și care a dus, până acum, la blocarea integrării euro-atlantice a Macedoniei. Țara are statut de candidat la aderare încă în 2005, iar Comisia a recomandat lansarea negocierilor de aderare în 2009, însă procesul a fost blocat prin veto de Grecia. Negocierile dintre Atena și Skopje s-au intensificat, însă, în ultimul an. Pe de altă parte, au crescut și presiunile europene pentru rezolvarea diferendului, mai ales după ce Comisia Europeană a recomandat, în luna aprilie, lansarea negocierilor de aderare cu Macedonia și Albania; anterior fusese adoptată strategia de integrare a Balcanilor de Vest.
Interesul European a fost arătat și de prezența, la Prespa, a șefei diplomației, Federica Mogherini, și a Comisarului pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, care a punctat, cu acest prilej, că următorul pas îl reprezintă integrarea Macedoniei: Ne-a luat mult timp și a fost nevoie de o călătorie îndelungată pentru a ajunge acolo unde ne aflăm acum. Este o zi istorică și este, de asemenea, ceva ce viitorii cetățeni ai Macedoniei de Nord merită: să primească șansa de a avea o perspectivă clară de integrare euro-atlantică. Sunt sigur că în următoarele săptămâni statele membre ale Uniunii Europene vor da un răspuns pozitiv în ceea ce privește perspectiva europeană . După aceea trebuie, bineînțeles, să trecem la pașii următori, pentru că este sfârșitul unei călătorii dar, totodată, începutul unei noi călătorii și totul duce către integrarea europeană. În ceea ce privește poziția noastră, sunt sigur că, până la urmă, toată lumea va vedea, după ce va analiza acordul, că este un acord bun, un compromis autentic – pentru că un compromis adevărat este cel în care toți cedează un pic pentru a obține ceva, iar rezultatul aduce un plus pentru ambele părți. Ne aflăm aici, într-o regiune extraordinară, și discutam cu cei doi premieri și cu miniștrii de externe că se poate face foarte mult pentru a dezvolta această parte a Balcanilor de Vest în ceea ce privește turismul și altele. Nu uitați că și Albania deține o parte din acest lac, astfel încât acordul va contribui la bunăstarea cetățenilor din regiune și asta este ceea ce contează.
Lansarea negocierilor privind aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană ar putea fi aprobată chiar în cadrul Consiliului care urmează să aibă loc, la sfârșitul acestei luni, la Bruxelles.