Acord provizoriu pentru sporirea securităţii frontierelor
Președinția belgiană a Consiliului și negociatorii PE au convenit provizoriu asupra a două regulamente pentru colectarea și utilizarea datelor despre pasagerii avioanelor, pentru a întări combaterea infracţiunilor grave și a terorismului în cadrul UE.
Laurențiu Văduva, 04.03.2024, 14:40
Trăim într-o lume din ce în ce mai tehnologizată şi mai globalizată. Călătorim din ce în ce mai des şi mai departe. Însă toate aceste avantaje au şi un preţ. În ultimii ani, terorismul şi criminalitatea au crescut şi sunt ajutate tocmai de aceste noi tehnologii. În aceste condiţii, securitatea frontierelor devine din ce în ce mai importantă. Iar când vorbim de securitatea frontierelor, vorbim, desigur şi despre avioane şi aeroporturi. Pentru că avioanele pot aduce în ţările noastre şi în Uniunea Europeană terorişti şi oameni certaţi cu legea. Este nevoie de mai multe informaţii asupra acestor pasageri, care să ofere autorităţilor competente puterea de a ne proteja eficient.
Noile reguli vor îmbunătăți modul de folosire al aşa-numitelor „informații anticipate despre pasageri”, pentru verificarea acestora atât înaintea sosirii la frontierele externe ale Uniunii Europene, dar şi în cazul zborurilor din interiorul Uniunii.
Aceste reguli vor face mai eficientă lupta împotriva infracţiunilor grave și a terorismului în cadrul Uniunii, suplimentând procesarea datelor referitoare la numele pasagerilor.
Informațiile anticipate despre pasagerii avioanelor conțin detalii de identificare din documentele de călătorie și informații de bază despre zbor. Acestea vor fi transmise autorităţilor de la destinațiile zborurilor atât înainte, cât și după decolare.
Cele două reglementări stipulează care sunt informaţiile despre pasageri pe care transportatorii aerieni trebuie să le colecteze şi să le transmită. Printre acestea se vor afla numele, data nașterii, naționalitatea, tipul și numărul documentului de călătorie, numărul locului ocupat în avion, dar şi informaţii despre bagaje. În plus, transportatorii aerieni vor fi obligați să înregistreze informaţii precum numărul de identificare a zborului, codul aeroportului și ora de plecare și de sosire.
Datorită noilor reglementări, autoritățile vor putea combina datele anticipate despre pasageri cu informaţiile mai complexe legate de procesele de rezervare şi itinerariile alese – o modalitate foarte eficientă de identificare a călătorilor cu risc ridicat și a caracteristicilor de călătorie ale persoanelor suspectate.
Pentru a simplifica transmiterea datelor, Consiliul și Parlamentul au decis să creeze un router central. Acesta va fi dezvoltat de o agenție a Uniunii Europene, va primi datele colectate de la transportatorii aerieni și le va transmite apoi autorităților competente.
Pentru ca aceste reglementări să intre în vigoare, acordul dintre Parlament şi Consiliu va trebui confirmat de reprezentanții statelor membre, în Coreper, iar apoi adoptat în mod oficial în Parlamentul European și în Consiliu.