Acord provizoriu pentru directiva privind energia regenerabilă
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu asupra Directivei privind energia regenerabilă. Obiectivul este creșterea cât mai rapidă a ponderii energiei regenerabile în consumul total.
Gabriela Mitrovici, 31.03.2023, 09:10
Acordul provizoriu va duce la creșterea cotei de energie regenerabilă din consumul total de energie la 42,5% până în 2030, cu un supliment de 2,5%, care va permite atingerea țintei de 45%. Fiecare stat membru va contribui la acest obiectiv comun.
În plus, pentru a accelera integrarea surselor regenerabile în sectoarele unde aceasta a fost mai lentă, negociatorii Consiliului și Parlamentului au convenit provizoriu asupra unor ținte specifice mai ambițioase pentru sectoarele transport, industrie, respectiv pentru sistemele de termoficare și răcire centralizate.
În ceea ce privește transportul, statele membre vor avea opțiunea de a alege unul dintre următoarele obiective care trebuie atins până în 2030: fie reducerea obligatorie cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră prin folosirea energiei regenerabile; fie o țintă obligatorie de cel puțin 29% energie regenerabilă din consumul final.
Industria va trebui să majoreze folosirea de energie regenerabilă cu 1,6% anual, iar 42% din hidrogenul utilizat ar trebui să provină din combustibili regenerabili de origine non-biologică până în 2030 și 60% până în 2035.
În sistemele centralizate de termoficare, respectiv răcire, aproape jumătate din energia folosită va trebui să fie din surse regenerabile până în 2030. Acordul provizoriu prevede o creștere treptată obligatorie a ponderii energiei verzi de 0,8% pe an la nivel național până în 2026 și apoi de 1,1% până în 2030. Procentul aplicabil anual fiecărei țări este adaptat la condițiile specifice.
În plus, acordul introduce proceduri accelerate pentru proiectele de producere de energie din surse regenerabile, pentru ca Uniunea să devină mai rapid independentă de combustibilii fosili rusești.