Acord politic: reducerea consumului de energie cu 11,7% până în 2030
Uniunea Europeană adoptă norme mai stricte pentru a spori eficienţa energetică. Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu pentru reducerea consumului final de energie la nivelul blocului comunitar cu 11,7% în 2030.
Gabriela Mitrovici, 15.03.2023, 08:22
Acest acord marchează un nou pas către finalizarea pachetului ‘Pregătiţi pentru 55’, care vizează concretizarea Pactului verde european şi a planului REPowerEU. Acesta demonstrează încă o dată hotărârea blocului comunitar de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Pentru prima dată, principiul ‘eficienţa energetică înainte de toate’ este dotat cu forţă juridică, însoţit de o cerinţă clară ca ţările Uniunii Europene să ia în considerare eficienţa energetică în deciziile lor de politică, de planificare şi de investiţii majore în sectorul energetic şi în afara acestuia.
Acordul stabileşte un obiectiv de eficienţă energetică de 11,7% pentru 2030, depăşind propunerea iniţială a Comisiei din pachetul ‘Pregătiţi pentru 55’. Acordul impune statelor membre să asigure în mod colectiv o reducere suplimentară a consumului final de energie şi a consumului de energie primară, în comparaţie cu previziunile din 2020 privind consumul de energie.
În temeiul acordului provizoriu, obligaţia privind economiile anuale de energie aproape se dublează pentru a asigura progrese continue. În perioada 2024-2030, ţările Uniunii Europene vor trebui să realizeze în fiecare an, în medie, noi economii de 1,49% din consumul final de energie, în creştere faţă de nivelul actual de 0,8 %. Economiile respective vor trebui să ajungă treptat la 1,9% până la sfârşitul anului 2030.
Obligaţia ţărilor membre ale Uniunii Europene de a renova anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor deţinute de administraţia publică se aplică de acum înainte şi la nivelul regional şi local.
Acordul conţine, pentru prima dată în istorie, o definiţie comunitară a sărăciei energetice. Statele membre vor trebui de acum înainte să pună în aplicare măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, cu prioritate în rândul persoanelor afectate de sărăcie energetică, al clienţilor vulnerabili, al gospodăriilor cu venituri mici şi, acolo unde este cazul, al persoanelor care trăiesc în locuinţe sociale.