Acord politic privind utilizarea supercalculului pentru dezvoltarea IA
Start-upurile europene inovatoare din domeniul inteligenţei artificiale vor avea acces la capacitatea de supercalcul a Uniunii Europene. Aceasta este una dintre prevederile acordului politic pentru dezvoltarea și exploatarea aşa-numitelor “fabrici de inteligenţă artificială”.
Gabriela Mitrovici, 27.05.2024, 10:26
Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic cu privire la un regulament de extindere a obiectivelor întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC), care vizează consolidarea poziției de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale. Regulamentul adaugă un nou obiectiv pentru întreprinderea comună: dezvoltarea și exploatarea aşa-numitelor fabrici de inteligenţă artificială în sprijinul unui ecosistem de inteligență artificială în Uniune. Acestea vor fi entități care furnizează infrastructură de servicii de supercalcul pentru inteligenţa artificială.
EuroHPC este o structură creată în 2018 pentru a deschide calea în domeniul supercalculului european şi care are, în prezent, 9 supercalculatoare, situate în întreaga Europă. Propunerea Comisiei se bazează pe activitatea acestei întreprinderi, incluzând fabricile de inteligenţă artificială, care ar trebui să furnizeze servicii de supercalcul pentru inteligenţă artificială cu o infrastructură care constă, printre altele, într-un supercalculator optimizat, un centru de date asociat și servicii de supercalcul orientate.
Acordul agreat de Consiliu asigură faptul că la toate aceasta trebuie să existe oportunități echitabile de acces pentru cât mai mulţi utilizatori publici și privați. Regulamentul menționează în mod explicit start-upurile și întreprinderile mici și mijlocii ca posibili beneficiari.
În urma acordului politic, entitățile-gazdă pot primi o contribuție financiară din partea Uniunii care să acopere până la 50 % din costurile de achiziție ale supercalculatoarelor optimizate pentru IA și până la 50 % din costurile lor de exploatare.
În sfârșit, regulamentul prevede că aceste supercalculatoare ar trebui utilizate în primul rând pentru a dezvolta, a testa, a evalua și a valida modele de antrenare a IA de uz general și de mari dimensiuni și aplicații de IA emergente, precum și pentru a dezvolta în continuare soluții de IA în Uniune.
Documentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după revizuirea juridică şi va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.