Acord politic privind un cadru UE pentru examinarea investițiilor străine directe
Uniunea Europeană ia măsuri de protecție în fața investițiilor străine ostile, care ar putea să îi pună în pericol securitatea sau sectoarele strategice ale economiei.
Mihaela Mihai, 27.11.2018, 11:59
Uniunea Europeană ia măsuri de protecție în fața investițiilor străine ostile, care ar putea să îi pună în pericol securitatea sau sectoarele strategice ale economiei. Un acord politic în acest sens a fost convenit recent de Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană.
Înțelegerea la care au ajuns cele 3 instituții prevede crearea unui cadru european pentru examinarea investițiilor străine directe. Franţa, Germania sau Italia s-au numărat de-a lungul timpului printre statele membre ale Uniunii care s-au arătat îngrijorate de preluarea unor companii din domenii sensibile, precum cel al înaltei tehnologii, de către investitori străini, în special din China. Ca măsură de precauție au cerut Bruxelles-ului o legislaţie comunitară care să permită filtrarea anumitor operaţiuni.
Europa trebuie să îşi apere întotdeauna interesele strategice. Avem nevoie de control cu privire la achiziţiile efectuate de societăţi străine, care vizează asemenea active, spune preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Iar noul cadru european creează un mecanism de cooperare în cadrul căruia statele membre şi Comisia vor putea face schimb de informaţii şi îşi vor putea exprima anumite îngrijorări cu privire la natura și scopul anumitor investiții străine.
Totodată, Comisia Europeană ar urma să aibă dreptul de a emite avize în cazurile care investițiile străine privesc mai multe state membre sau ar putea afecta un proiect sau un program de interes pentru întreaga Uniune. Este cazul programului Orizont 2020, din domeniul cercetării și al inovării, sau al programului Galileo, varianta europeană a sistemului american GPS. Statele membre vor avea însă ultimul cuvânt de spus și vor decide și de acum încolo dacă o anumită operațiune ar trebui autorizată sau nu pe teritoriul lor.
Potrivit comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, înțelegerea ‘este o etapă importantă a procesului început cu un an în urmă pentru protejarea tehnologiilor şi infrastructurilor sensibile din Uniune. Și tot atunci, la începerea procesului, ea a dat asigurări că Europa rămâne deschisă pentru investiţiile străine directe: În actualul context internațional, lumea are nevoie de lideri în materie de comerț. Uniunea Europeană se află în fruntea celor care își doresc schimburi comerciale libere și corecte, păstrarea sistemului multilateral şi a regulilor corecte. Ne propunem să păstrăm Uniunea Europeană deschisă pentru investiții străine într-un cadru nediscriminatoriu, transparent și predictibil. Cadrul european pentru examinarea investițiilor străine directe ne permite însă să răspundem colectiv și să ne apărăm interesele strategice atunci există un risc la adresa lor.
Compromisul găsit acum a fost salutat de raportorul pe această temă al Parlamentului European, francezul Franck Proust. El spune că în atenție vor fi numeroase domenii de activitate: de la industria aerospațială sau sectorul bateriilor electrice până la securitatea alimentară ori mass-media. Înțelegerea trebuie acum validată de statele membre ale Uniunii. Va fi supusă apoi votului în Parlamentul European, în sesiune plenară, la începutul anului viitor.