Acord pentru o agricultură europeană mai verde
Agricultura europeană va deveni mai verde, iar procesul nu va afecta veniturile fermierilor. Este una dintre prevederile acordului la care au ajuns membrii legislativului comunitar și reprezentanții statelor membre cu privire la reforma PAC.
Mihaela Mihai, 01.07.2021, 08:40
Suntem mulțumiți de rezultatul la care am ajuns, a afirmat ministrul portughez al agriculturii, Maria do Céu Antunes, la finalul ultimei runde de negocieri între statele membre și membrii Parlamentului European. Țara sa s-a aflat până ieri la cârma Uniunii și și-a dorit să încheie președinția cu un acord pe tema reformei politicii agricole comune.
Este un success, dar din punctul meu de vedere, înțelegerea putea ținti mai sus, este de părere vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, care se ocupă de tranziția către o economie verde. Totuși, el recunoaște că: Pornim cu Politica Agricolă Comună pe o altă cale, mai verde, iar acest lucru ne va permite să îi ajutăm pe fermierii să facă față mai ușor provocărilor legate de schimbările climatice și criza biodiversității.
Reforma a avut de altfel două mari obiective: încurajarea fermelor mici prin direcţionarea mai multor fonduri şi protecția mediului înconjurător. Şi dacă în octombrie anul trecut, statele membre au reușit să se pună de acord între ele, disputa cu Parlamentul European a continuat. La mijloc, primele acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai stricte.. Iniţial, membrii legislativului comunitar au cerut ca eco-schemele să reprezinte cel puţin 30% din plăţile directe către agricultori. Statele membre s-au arătat dispuse să accepte un prag de 25 la sută cu o perioadă de tranziţie de doi ani. Iar compromisul a fost de partea lor.
Neînțelegeri au fost și pe alte teme, cum ar fi proporția terenurilor agricole care trebuie lăsate necultivate pentru protejarea biodiversităţii, stabilită între 4 și 7 la sută pe an, și obligația rotirii culturilor.
Acordul prevede totodată sancționarea agricultorilor care nu respect drepturile muncitorilor. Autoritățile naționale vor face controale, iar fermele cu probleme riscă să piardă o parte din bani.
Politica agricolă comună va fi, prin această reformă, mai echitabilă cu mediul, va asigura bunăstarea animalelor și va aduce beneficii fermierilor, este de părere comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Reformele vor fi puse în practică din ianuarie 2023. Bugetul va fi de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde vor merge sub formă de subvenţii directe către fermieri.