Acord pentru înființarea Centrului internațional de urmărire penală a crimei de agresiune
Au fost puse bazele înființării unui nou Centru internațional de urmărire penală a crimei de agresiune, care va avea rolul de a strânge dovezi despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
Laurențiu Văduva, 09.03.2023, 08:25
Uniunea Europeană a susţinut în repetate rânduri aducerea Rusiei în faţa justiţiei pentru crimele comise în timpul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Acum, această poziţie a fost formalizată prin crearea Centrului Internaţional pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune, ICPA. A fost principala decizie a Conferinţei pentru Justiţie desfăşurată în perioada 3-5 martie la Liov, în Ucraina. Aici, cele șapte țări partenere ale echipei comune de anchetă au decis modificarea acordului dintre ele pentru a oficializa astfel rolul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală – adică Eurojust – în sprijinul noului Centru. Se specifică faptul că țările partenere – Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia și România – pot beneficia de sprijinul suplimentar logistic, financiar și operațional pe care acesta îl oferă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat înființarea Centrului şi a arătat că trebuie făcut tot posibilul pentru a aduce Rusia şi pe cei vinovaţi în faţa justiţiei:
Uniunea Europeană susține rolul Curții Penale Internaționale. De asemenea, credem că trebuie să existe un tribunal dedicat pentru a condamna crimele de agresiune ale Rusiei. Și sunt mândră că, la această conferință, ca prim pas, veți semna acordul de înființare a Centrului Internațional de Urmărire a Crimei de Agresiune de la Haga. Uniunea Europeană va continua să lucreze, împreună cu partenerii noștri, pentru a se asigura că Rusia va plăti.
Aşadar, Centrul Internaţional pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune va face parte din structura de sprijin a Echipei Comune de Anchetă asupra crimelor Rusiei în Ucraina.
În calitate de membru al echipei comune, şi Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale poate participa la activităţile Centrului atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.
Agenţia Eurojust va continua cu implementarea practică: se preconizează că principalele construcții vor fi ridicate până la vară. Membrii echipei comune de investigaţii, Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale şi Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală își vor continua colaborarea în investigarea presupuselor crime internaționale comise în Ucraina, aflată în curs.