Acord pentru crearea Spațiului European al Datelor privind Sănătatea
Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au convenit asupra creării unui Spațiu European al Datelor privind Sănătatea pentru a facilita accesul la datele personale de sănătate și pentru a stimula schimbul securizat de date în interes public.
Gabriela Mitrovici, 18.03.2024, 10:43
Acordul politic provizoriu privind un Spațiu European al Datelor privind Sănătatea, la care au ajuns vineri Parlamentul și Președinția belgiană a Consiliului, subliniază că pacienții vor putea avea acces electronic la datele lor personale de sănătate în diferitele sisteme de sănătate din UE. De asemenea, proiectul de lege le oferă profesioniștilor din domeniul sănătății acces la datele pacienților lor, pe baza strict a ceea ce este necesar pentru un anumit tratament, iar pacienții vor putea, de asemenea, să își descarce gratuit dosarul de sănătate.
Dosarele electronice de sănătate ar urma să includă fișele rezumative ale pacienților, rețetele electronice, imagistica medicală și rezultatele de laborator.
Legea ar urma să creeze un format european de schimb de dosare electronice de sănătate și să contureze norme privind calitatea datelor, securitatea și interoperabilitatea sistemelor, care vor fi monitorizate de autoritățile naționale de supraveghere a pieței.
Spațiul European al Datelor privind Sănătatea ar permite schimbul de date anonime sau pseudonime privind sănătatea, inclusiv dosare medicale, studii clinice, agenți patogeni, cereri de rambursare și rambursări, date genetice, informații din registrele de sănătate publică, date privind starea de bine și informații privind resursele, cheltuielile și finanțarea asistenței medicale, în scopuri de interes public. Aceste motive ar include scopuri de cercetare, inovare, elaborare de politici, educație și siguranță a pacienților.
Împărtășirea datelor în scopuri publicitare sau de evaluare a cererilor de asigurare va fi interzisă.
Legea asigură că pacienții vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care datele lor sunt folosite și accesate. Aceștia trebuie să fie informați de fiecare dată când datele lor sunt accesate și vor avea dreptul de a solicita sau de a corecta datele incorecte.
Autoritățile naționale de protecție a datelor vor monitoriza aplicarea drepturilor de acces la datele de sănătate și vor fi împuternicite să aplice amenzi în caz de nerespectare a acestora.