Acord pe tema regulilor comune de calculare a salariului minim
Salariul minim trebuie să asigure un trai decent în orice țară din Uniunea Europene, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de reguli comune de stabilire acestei remunerații.
Mihaela Mihai, 14.06.2022, 11:02
Este înțelegerea la care au ajuns reprezentanţii statelor membre cu negociatorii Parlamentului european. Acordul nu deschide însă calea către un singur salariu minim, valabil în întreaga Uniune.
Toți muncitorii ar trebui să își permită să-și cumpere haine noi, să facă sport sau să meargă în vacanță. Trebuie să beneficieze de condiții decente de trai, afirmă europarlamentara Agnes Jongerius, care s-a ocupat îndeaproape de negocierile privind salariul minim în Uniunea Europeană. În momentul de faţă, această retribuție este stabilită prin lege în 21 de state membre, printre care şi România, şi este rezultatul unor negocieri colective dintre angajatori şi sindicate în celelalte şase, adică în Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.
Potrivit înţelegerii la care s-a ajuns, cele 21 de ţări membre, cu reglementări legale, trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socio-economice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung.
Acordul încurajează totodată negocierile colective, prin implicarea efectivă a partenerilor sociali.
Înțelegerea are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în urmă cu doi ani, care a plecat de la realitatea că pandemia i-a afectat în mod special pe angajaţii din sectoarele care plătesc salarii minime. precum curățenie, comerț, turism, baruri şi restaurante.
De la criza financiară, începută în anul 2008, am aflat că cei mai afectați de probleme sunt cei care câștigă puțin. Tot ei sunt cei care au beneficiat în cea mai mică măsură de pe urma redresării economice. Acum, în plină pandemie, este nevoie de această inițiativă atât din punct de vedere economic, cât și politic. Din nou cel mai mult de pierdut au cei cu salarii mici. Dacă nu luăm măsuri, pandemia va adânci inegalitățile, atrăgea atenția în urmă cu doi ani, la prezentarea propunerii, vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, în portofoliul căruia intră economia în serviciul cetățenilor.
Și angajatorii au tot interesul să existe salarii echitabile în Europa. Nu este deloc corect să consideri că poți împărți societatea în cei care au și cei care nu au nimic. Nici un angajator nu ar trebui să facă acest lucru, crede comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmidt.
Pentru ca acordul să fie pus în aplicare este nevoie acum de avizul final al Parlamentului European și al liderilor din statele membre.