Acord comercial istoric UE – Mercosur
Uniunea Europeană şi 4 state sud-americane, membre ale blocului Mercosur, au încheiat cu succes negocierile privind semnarea unui acord de liber schimb.
Mihaela Mihai, 03.07.2019, 10:33
Uniunea Europeană şi 4 state sud-americane, membre ale blocului Mercosur, au încheiat cu succes negocierile privind semnarea unui acord de liber schimb. Este vorba de Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay. Este cea mai importantă înţelegere de acest fel obținută de Uniune, cu o valoare mai mare decât cele semnate deja cu Japonia, Canada sau Vietnam.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu cei 4 prieteni ai săi din blocul Mercosur, Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Este un moment istoric.
Este anunțul făcut la Bruxelles de comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom. Discuțiile au durat nu mai puțin de 20 de ani. Au fost întrerupte la un moment dat și reluate în forță după sosirea la Casa Albă a preşedintelui american Donald Trump. Înțelegerea a fost încheiată acum în plină dispută comercială la nivel mondial, generată în mare parte de protecționismul promovat de președintele Statelor Unite.
Prin acest acord arătăm că noi credem în beneficiile schimburilor comerciale. Ele aduc laolaltă oameni simpli și companii. Transmitem un mesaj puternic şi clar’ în favoarea comerţului liber, bazat pe reguli, mai spune Cecilia Malmstrom.
Numai anul trecut, Uniunea Europeană și țările membre ale blocului Mercosur au avut schimburi comerciale de 88 de miliarde de euro.
O dată intrat în vigoare, acordul va elimina 91 la sută din taxele vamale impuse produselor comunitare, în valoare de 4 miliarde de euro. Vor dispărea progresiv taxe, de 35 la sută, în industria confecţiilor şi a automobilelor, de 18 la sută în domeniul chimic şi de 14 procente în industria farmaceutică.
Vor fi eliminate, de asemenea, taxe pentru numeroase produse agricole și alimentare, pentru vin, ciocolată, băuturi spirtoase sau măsline. Acordul va proteja 357 de indicaţii geografice europene.
La rândul ei, Uniunea va trebui să îşi deschidă piaţa pentru carnea de vită provenind din statele membre Mercosur, dar și pentru zahăr. Vor fi instituite însă cote de import, astfel încât produsele să fie taxate de la un anumit prag: 99 de mii de tone pe an pentru carnea de vită și 180 de mii de tone pe an pentru zahăr.
Și pentru carnea de pasăre vor exista cote, de 180 de mii de tone pe an. Vor fi implementate treptat timp de 5 ani, spune și comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.
În schimbul acestor concesii, Uniunea speră să pătrundă mai uşor pe piaţa sud-americană a serviciilor de telecomunicaţii, în transport și servicii financiare.
Îmi place să îmi aleg cuvintele cu grijă, dar acesta este cu adevărat un moment istoric, a fost reacția președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a ținut să adauge că de această o zonă de liber schimb vor beneficia 780 de milioane de locuitori de pe ambele continente.
Înțelegerea, negociată de Comisia Europeană, trebuie să obțină acum aprobarea statelor membre. O misiune care se anunță a fi deloc ușoară.
Franţa, dar şi alte ţări din Uniune se tem de impactul creşterii importurilor de carne de vită, în timp ce organizațiile ecologiste, cu impact sporit în noul Parlament European, cred că acordul ar putea încuraja defrişările.