Accelerarea măsurilor de implementare a Acordului de la Paris
Uniunea Europeană ar putea deveni prima economie majoră a lumii neutră din punct de vedere al impactului asupra climatului până în 2050.
Cătălin Gomboș, 25.06.2019, 11:05
Uniunea Europeană ar putea deveni prima economie majoră a lumii neutră din punct de vedere al impactului asupra climatului până în 2050. Acest obiectiv ambițios necesită cheltuieli semnificative și, deocamdată, nu există un consens în privința sa.
Un număr tot mai mare de studii arată că schimbările climatice generate de încălzirea globală sunt mai rapide decât se credea anterior. Un studiu recent arăta, de pildă, că permafrostul din regiunea arctică a Canadei se topește cu 70 de ani mai devreme decât se estima. Topirea permafrostului, un strat de sol și roci care este înghețat de mii de ani, poate avea un impact catastrofal asupra mediului dat fiind că ar duce la eliberarea unor cantități mari de metan, gaz care are un efect de seră mai mare decât dioxidul de carbon eliberat prin exploatarea hidrocarburilor.
Cercetătorii europeni de la Climate Action Tracker, un grup care urmărește progresul făcut de țări pentru a atinge țintele de reducere a emisiilor convenite prin Acordul de la Paris din 2015, constatau că și dacă planurile actuale se respectă până la sfârșitul secolului temperatura globală va crește cu 3 grade Celsius; pentru a o menține la un grad și jumătate, emisiile de gaze de seră ar trebui reduse la jumătate până în 2030. În acest context, Europa și-a fixat obiective și mai ambițioase de reducere a emisiilor, ceea ce necesită, însă, cheltuieli semnificative în perioada 2021 – 2027, după cum afirma vice-președintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic:
Având în vedere țintele mai ambițioase convenite anul trecut de Parlamentul European și statele membre sunt necesare investiții suplimentare de aproximativ 260 de miliarde de euro pe an și de aceea sunt atât de importante planurile naționale: pentru a asigura investițiile necesare petru acest sector. Ceea ce este important și cred că ar trebui repetat acest lucru cât de des este posibil, e că nu trebuie să privim respectivele investiții ca un cost: trebuie privite ca o oportunitate, ca o investiție în viitor, pentru că ne permite să modernizăm economia Uniunii Europene conform viziunii noastre pe termen lung ca Uniunea să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra climatului până în 2050, ceva ce ar fi fără precedent, mai ales că este vorba de o economie atât de de mare cum este cea europeană.
Noile planuri, puternic susținute de Franța și Germania, ar fi trebuit aprobate la summitul din 19 – 20 iunie, însă au întâmpinat o opoziție acerbă din partea a trei state est-europene – Ungaria, Cehia și Polonia – care au citat preocupări de natură economică. Pentru a da, totuși, un semnal către mediul de afaceri, 24 dintre state au impus adoptarea unei note la documentul final al summitului, în care se afirmă că majoritatea statelor consideră că neutralitatea trebuie atinsă până în 2050.