A învăța să te aperi împotriva dezinformării: o abilitate esențială în secolul XXI
Suntem în Săptămâna Mondială a Alfabetizării în domeniul Mass-Media și al Informațiilor. Serviciul European de Acțiune Externă a lansat o campanie de informare cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la manipulare și dezinformare.
Gabriela Mitrovici, 26.10.2022, 10:29
În acest an, tema Săptămânii Mondiale a Alfabetizării în domeniul Mass-Media și al Informațiilor este Cultivarea încrederii. Cu siguranță că nu există o soluție unică pentru a vindeca lumea de fapte distorsionate și de încredere compromisă.
Însă cu toții trebuie să înțelegem mai bine cum funcționează dezinformarea și cum să ne apărăm de ea. Pagina Learn, disponibilă acum pe site-ul euvsdisinfo.eu, își propune să îi învețe pe cititori să înțeleagă relevanța și fiabilitatea surselor, cum să reacționeze la dezinformare și cum să o raporteze. Conform Cadrului de Competențe Digitale pentru Cetățeni, recent publicat, aceste abilități fac parte din competențele necesare secolului XXI și sunt esențiale pentru ca cetățenii să fie informați.
Pagina explică mecanismele, tacticile, narațiunile cel mai des întâlnire și descrie actorii din spatele dezinformării și manipulării informaționale. Aceasta oferă o imagine asupra ecosistemului mediatic pro-Kremlin și explică, de asemenea, filozofia care stă la baza manipulării informaționale și a interferenței străine. În partea despre modalitățile de reacție cititorii pot găsi tehnici simple, pe care le poate aplica oricine, și se pot antrena cu ajutorul unor chestionare și jocuri.
Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistă și directoarea unei organizații de verificare a faptelor din Filipine, consideră că încrederea este fundamentul democrației, iar dezinformarea nu trebuie privită ca pe o minciună, ci ca pe un sistem de influențare a comportamentului.
Potrivit lui Vadym Miskyi, un verificator de fapte din cadrul organizației ucrainene Detector media, dezinformarea este o forță corozivă, creată atunci când faptele sunt distorsionate, iar antidotul este încrederea în sursa informațiilor. Puterea de a fi informat.
EUvsDisinfo este proiectul Serviciului European de Acțiune Externă, înființat în 2015 pentru a permite îmbunătățirea previziunilor, abordării și reacției la campaniile de dezinformare pe care le derulează Federația Rusă și care afectează Uniunea Europeană, statele sale membre și țările din vecinătatea comună.