A intrat în vigoare Regulamentul UE privind piețele digitale
Luna aceasta a intrat în vigoare Regulamentul Uniunii Europene privind piețele digitale. Acesta va pune capăt practicilor neloiale ale companiilor care acționează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online.
Laurențiu Văduva, 07.11.2022, 09:02
Digital Market Act – adică Actul Legislativ privind piețele digitale – a fost propus de Comisie în decembrie 2020 și aprobat de Parlamentul European și de Consiliu în martie 2022. Iată cum este explicată necesitatea acestei legislaţii în materialul de prezentare realizat de Direcţia Generală Concurenţă din cadrul Comisiei Europene:
Există câteva mari companii ale lumii care au devenit extrem de puternice. Au ajuns să cunoască multe lucruri despre fiecare dintre noi, iar alte companii se bazează pe aceste informaţii pentru a ajunge la noi. Aceşti giganţi ai internetului au ajuns să facă legile după care funcţionează pieţele digitale şi, cu o asemenea putere, pot acţiona în mod incorect. Numim aceste mari companii gatekeepers…controlorii fluxului de informaţie. Şi de aceea avem nevoie de legi pentru ele. Cu Actul legislativ privind piețele digitale, aceşti controlori ai spaţiului virtual vor trebui să pună capăt activităţilor care afectează pieţele digitale şi vor trebui să aplice în schimb măsurile care deschid aceste pieţe şi le fac mai corecte pentru toţi.
De exemplu, cu această nouă lege europeană, marile companii din IT nu vor mai putea să-şi promoveze propriile produse şi servicii în rezultatele căutărilor pe internet, în detrimentul produselor altor firme. Nu vor mai putea folosi datele colectate de la firmele concurente pentru a-şi găsi clienţii ţintă. Nu le vor mai putea urmări consumatorilor activitatea pe internet pentru a le trimite reclame ţintite. Nu vor mai putea forţa consumatorii să le aleagă serviciile şi produsele. Vor trebui să permită utilizatorilor să descarce pe telefoanele mobile aplicaţiile pe care le vor dori aceştia şi nu pe cele preferate de aceste mari companii. De asemenea, vor fi obligate să ofere utilizatorilor posibilitatea încărcării programelor dorite de aceştia la prima utilizare a unui telefon, tabletă sau computer.
Sub noua legislaţie, Comisia Europeană este chemată să desemneze care dintre aceste mari companii din sectorul IT sunt controlori ai fluxului de informaţie pe internet şi să se asigure că acestea respectă toate obligaţiile şi interdicţiile impuse. Cu acest nou act legislativ, Europa se plasează în fruntea aşa-numitului big tech regulation – adică a reglementării legislative a activităţii marilor companii din sectorul digital.
Actul Legislativ privind piețele digitale – va începe să se aplice începând cu data de 2 mai 2023.