A intrat în vigoare Regulamentul UE privind inteligența artificială
De la 1 august a intrat în vigoare Actul European de Inteligență Artificială, primul regulament cuprinzător din lume pe acest domeniu. Cuprinde norme detaliate şi urmăreşte să ne asigure că sistemele dezvoltate și folosite în Uniunea Europeană sunt de încredere şi garantează protejarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.
Laurențiu Văduva, 04.09.2024, 10:12
Noul regulament urmărește să creeze o piață internă armonizată pentru Inteligenţa Artificială în Uniunea Europeană, încurajând adoptarea acestei tehnologii și creând un mediu favorabil pentru inovaţii și investiții.
Regulamentul împarte sistemele de Inteligenţă Artificială în funcţie de nivelul riscurilor asupra siguranţei oamenilor, astfel:
– În primul rând, sistemele de risc minim: sunt cele mai multe şi nu sunt vizate de obligații.
– Apoi, sistemele cu risc specific de transparență: aici avem, de exemplu, chatboții, care trebuie să arate clar utilizatorilor că interacționează cu o mașină. Anumite conținuturi generate de inteligența artificială, inclusiv aşa-numitele “deep-fake” trebuie să fie etichetate ca atare, iar utilizatorii trebuie să fie informați atunci când sunt folosite sisteme de clasificare biometrică sau de recunoaștere a emoțiilor. În plus, conținutul audio, video, text și imagini sintetice trebuie să fie marcat ca fiind generat artificial.
– Urmează sistemele de Inteligenţă artificială cu risc ridicat. Aici vor fi cerințe stricte: înregistrarea activității, documentație detaliată, informații clare despre utilizator, supraveghere umană și un nivel ridicat de acuratețe și securitate cibernetică. Va fi obligatorie inovarea responsabilă. Astfel de sisteme AI cu risc ridicat includ, de exemplu, pe cele folosite pentru recrutare sau pentru a evalua dacă cineva are sau nu dreptul să obțină un împrumut sau să conducă roboți autonomi.
– Urmează sistemele de Inteligenţă Artificială cu risc inacceptabil. Acestea vor fi interzise pentru că sunt o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale ale oamenilor. Aceste sisteme manipulează comportamentul uman pentru a ocoli liberul arbitru, cum ar fi jucăriile cu asistență vocală care încurajează comportamentul periculos al minorilor. Altele permit împărţirea oamenilor în diverse grupuri sociale. Unele aplicaţii de poliţie predictivă sunt de asemenea inacceptabile. Vor fi interzise unele utilizări ale sistemelor de recunoaștere a emoțiilor utilizate la locul de muncă și unele sisteme de clasificare a persoanelor, sau cu identificarea biometrică la distanță în timp real.
Până la 2 august 2025, statele membre vor trebui să desemneze autoritățile naționale care vor supraveghea piaţa şi aplicarea acestor reguli. Oficiul de Inteligenţă Artificială al Comisiei va fi organismul cheie de implementare a acestui regulament.