A intrat în vigoare Legea europeană pentru serviciile digitale
Din 17 februarie, toate marile platforme online din Uniunea Europeană sunt obligate să aplice prevederile Actului legislativ privind serviciile digitale, care vizează combaterea conţinutului ilegal de pe internet.
Mira Gomboș, 19.02.2024, 12:10
Toate platformele online cu utilizatori din Uniunea Europeană, cu excepția întreprinderilor mici, cu mai puțin de 50 de angajați și cifră de afaceri anuală de sub 10 de milioane de euro, trebuie să pună în aplicare noile reguli privind siguranţa pe internet.
Acestea trebuie să le ofere utilizatorilor mijloace de semnalare a conținutului, bunurilor și serviciilor ilegale şi să coopereze cu notificatori de încredere, care sunt entități specializate.
Este complet interzisă crearea de reclame bazate pe profiluri sau date cu caracter personal ale minorilor. Utilizatorilor trebuie să li se ofere informații cu privire la reclamele pe care le văd, cum ar fi motivele pentru care anunțurile publicitare le sunt prezentate și persoanele care au plătit pentru publicitate. Actul privind serviciile digitale mai stipulează că este interzisă publicitatea care vizează utilizatorii pe baza unor date sensibile, cum ar fi convingerile politice sau religioase, preferințele sexuale etc.
Marile platforme online sunt obligate să îi furnizeze unui utilizator motivele pentru care un conţinut a fost moderat sau eliminat ori un cont a fost suspendat.
Utilizatorilor de platforme online mari trebuie să li se ofere, de asemenea, acces la un mecanism de tratare a plângerilor pentru a contesta deciziile de moderare a conținutului, iar un raport privind procedurile de moderare trebuie întocmit cel puțin o dată pe an.
Pe lângă platformele online, Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică și serviciilor de găzduire, cum sunt cele de cloud sau sistemele de nume de domenii, serviciilor de bază care conectează utilizatorii la adresele de internet solicitate, precum și intermediarilor online (de exemplu, furnizorii de internet sau de domenii).
În martie, Comisia Europeană intenționează să adopte și un set de orientări privind măsurile de atenuare a riscurilor pentru procesele electorale. O consultare publică cu privire la actul delegat privind accesul la date este prevăzută pentru luna aprilie, urmând să fie adoptată până în iulie și să intre în vigoare în octombrie anul acesta.