A fost aprobată schema României pentru investiţii în baterii şi panouri fotovoltaice
Comisia Europeană a aprobat schema României de sprijinire a investiţiilor în baterii şi panouri fotovoltaice. Măsura se înscrie în obiectivele Uniunii Europene privind tranziția ecologică.
Luminița Voinea, 22.02.2023, 07:22
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 259 de milioane de euro. Prin această schemă se urmărește sprijinirea investițiilor în producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice. Ajutorul va fi finanțat parțial prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României. Măsura urmărește mai multe obiective: în primul rând să contribuie la dezvoltarea regională prin direcționarea ajutoarelor către sectoare în care cererea este în creștere. Vorbim și despre crearea unor noi locuri de muncă ce necesită o forță calificată, dar și despre o economie mai sustenabilă și mai competitivă. În al doilea rând, măsura urmărește promovarea tranziției verzi a României și a UE.
Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe către companiile active, care desfășoară activități în domeniul producției, asamblării și reciclării bateriilor și panourilor fotovoltaice, situate în zonele eligibile pentru ajutoare regionale din România şi se va derula până la 31 decembrie 2024.
Zonele sunt stabilite în harta ajutoarelor regionale a României, care precizează și cuantumul maxim al ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru fiecare beneficiar.
Această schemă românească în cuantum de 259 de milioane EUR, va asigura un sprijin esențial pentru producția de baterii, celule și panouri fotovoltaice. Măsura va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii și contribuie la accelerarea tranziției verzi, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.
Degradarea mediului, alături de schimbările climatice, reprezintă o amenințare existențială pentru Uniunea Europeană și pentru întreaga lume.
Din dorința de a contracara aceste provocări, Comisia Europeană a lansat Pactul verde, care își propune să transforme Uniunea într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Pactul verde european are ca scop atingerea neutralității climatice a Europei până în 2050.