A 10-a aniversare a Parteneriatului Estic
Parteneriatul Estic trebuie aprofundat şi consolidat pentru că s-a dovedit un proiect reciproc avantajos.
Gabriela Mitrovici, 15.05.2019, 12:17
Parteneriatul Estic trebuie aprofundat şi consolidat pentru că s-a dovedit un proiect reciproc avantajos. Acesta este mesajul liderilor statelor Uniunii Europene şi ale celor şase state estice partenere, la aniversarea a 10 ani de existenţă a acestui parteneriat, care a adus beneficii considerabile cetăţenilor.
Uniunea Europeană marchează zece ani de relaţii mai strânse cu şase state foste sovietice, în cadrul Parteneriatului Estic lansat în 2009 pentru a susţine şi încuraja reformele democratice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. În cei zece ani, blocul comunitar a sprijinit o gamă largă de reforme în ţările partenere, în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, guvernanţa, conectivitatea şi contactele interumane. Trei din cele şase ţări – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina – au semnat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană şi au îndeplinit condiţiile cerute pentru liberalizarea regimului de vize. 3,8 milioane de cetăţeni din aceste state estice au putut, astfel, să călătorească în ţările comunitare. Manifestările dedicate aniversării primului deceniu al Parteneriatului Estic au culminat, la începutul săptămânii, cu un dineu cu liderii acestor ţări găzduit de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi o conferinţă la nivel înalt condusă de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Mesajul foarte clar al Uniunii Europene este de a respecta şi a încuraja ţările din Parteneriatul Estic să continue procesul de reforme care să le aducă şi mai aproape de valorile Uniunii. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker:
Guvernanța din țările noastre trebuie să devină mai puternică. Și reformele necesare trebuie întreprinse imediat: aceste reforme vizează sistemul judiciar, combaterea corupției, care este foarte importantă. Nu uitaţi că în ţările Uniunii Europene, chiar dacă nu sunt perfecte, problema corupției e una care ne preocupă fără încetare și trebuie să facem tot ce putem pentru a elimina acest flagel, care nu ar mai trebui să existe în societăţile noastre moderne. Şi mai avem ceva de făcut. Trebuie să punem capăt conflictelor bilaterale existente între diferite țări din Europa de Est. Facem tot ce putem pentru a asigura o apropiere a statelor din Europa de Est de cele din Uniunea Europeană. Însă aceste conflicte, or fi ele înghețate sau nu, trebuie să înceteze. Avem nevoie de pace în Europa.
Pentru România, Parteneriatul Estic a fost o prioritate de la bun început, a spus ministrul de externe Teodor Meleşcanu, care a precizat că ţara noastră susţine continuarea acestui parteneriat.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru continuarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi pentru aprofundarea şi consolidarea acestui parteneriat. Liderii europeni aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor asumate în relaţia cu blocul comunitar.