70% din europeni sunt vaccinaţi anti-Covid, însă pandemia e departe de a se fi sfârşit
70% din populația adultă a UE a fost vaccinată împotriva SARS-CoV-2, dar Comisia Europeană pregătește noi achiziții de vaccinuri pentru următorii ani, dat fiind că există amenințarea unor noi variante ale coronavirusului.
Cătălin Gomboș, 06.09.2021, 08:17
Peste 256 de milioane de adulți europeni aveau schema completă de vaccinare la 31 august, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. La nivelul întregii Uniuni, campania de vaccinare a mers mai repede decât se preconiza inițial, în condițiile în care Comisia își propusese să le livreze statelor membre vaccinuri pentru 70% din populație până la sfârșitul lui iulie, însă a atins această țintă cu câteva săptămâni mai devreme. Deși media este încurajatoare, situația poate diferi mult de la o țară la altă: în timp ce țări ca Irlanda, Portugalia și Franța sunt peste medie, cu 88%, 78% și 72% din populația adultă complet vaccinată, în țările de la coada clasamentului, România și Bulgaria, doar o treime, respectiv 20% din populația adultă are schema completă.
Rata scăzută a vaccinării din aceste țări se datorează reticenței populației, nu lipsei vaccinurilor. Situația este cu totul alta în afara Europei, unde vaccinurile ajung foarte greu. În Africa, de pildă, multe țări au o rată a vaccinării de sub 1% din populație, iar la nivel global doar câteva state au rate care se apropie de media europeană sau o depășesc.
Vaccinarea cât mai rapidă a populației la nivel global este considerată de autoritățile sanitare a fi cheia combaterii pandemiei, mai ales că, pe măsură ce trece timpul, crește riscul apariției unor noi tulpini, mai contagioase și, posibil, imune la vaccin; varianta Delta, aflată în spatele celui de-al patrulea val al pandemiei, este un bun exemplu în acest sens. Dată fiind necesitatea combaterii la nivel global a pandemiei, Uniunea Europeană a făcut eforturi și pentru ca vaccinurile să ajungă la țările cu venituri mici și medii. UE a exportat jumătate din producția sa de vaccinuri și a contribuit cu 3 miliarde de euro la schema Covax, care își propune să asigure 1,8 miliarde de doze pentru 92 de țări sărace.
În anii următori statele membre ar putea să doneze pentru schema Covax sau să exporte noi vaccinuri, având în vedere că s-au comandat, deja, încă 1,8 miliarde de doze Pfizer până la sfârșitul anului 2023 și s-au rezervat alte 150 de milioane de Moderna. În același timp, Comisia susține și eforturi pentru combaterea noilor variante de Covid-19 și dezvoltarea unor vaccinuri care să fie la fel de eficiente și în cazul acestora.