7 universități din România selectate în cadrul Inițiativei privind Universitățile Europene
Comisia Europeană a anunțat recent că șapte universități din România au fost selectate în cadrul Inițiativei pentru Universitățile Europene, în urma cererii de propuneri din 2022.
Daniela Vasilescu, 16.08.2022, 08:40
Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea din Oradea și cea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași sunt cele șapte universități selectate. Sunt în total 44 de alianțe ale Universităților Europene, împreună cu cele 24 alese în urma cu doi ani și reunesc în prezent 340 de instituții de învățământ superior din capitale și regiuni îndepărtate din 31 de țări, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Norvegia, Serbia și Turcia. Practic, toată colaborarea din cadrul alianțelor este în beneficiul studenților, al cadrelor didactice și al societății.
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel:
Am lucrat cu instituțiile de învățământ superior din Europa, împreună cu statele membre și organizațiile studențești pentru a conecta în continuare învățământul superior și pentru a ajuta universitățile să lucreze împreună, astfel încât să vă poată oferi cel mai bun început în viața voastră de adulți . Acesta este nucleul din noua Strategie europeană pentru universități.Și lucrăm împreună cu statele membre și comunitatea educațională pentru a realiza un spațiu al educației până în 2025.
Universitățile europene sunt alianțe transnaționale formate, în medie, din nouă instituții de învățământ superior și acoperă o sferă geografică largă în întreg spațiu comunitar. Împreună găsesc noi modalități de cooperare structurală și durabilă pe termen lung în domeniul educației, cercetării și inovării.
Potrivit Comisiei Europene, fiecare alianță primește un buget de peste 14 milioane euro din programul Erasmus+ pentru o perioadă de patru ani, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu valoarea maximă de cinci milioane euro pentru trei ani în cadrul cererilor de propuneri anterioare.
În această toamnă, Comisia Europeană va lansa următoarea cerere de propuneri Erasmus+, cu scopul de a oferi finanțare pentru alianțele existente și de a crea altele noi.