550 de milioane de euro din politica de coeziune, redirecţionaţi spre 120.000 de IMM-uri din România
Comisia Europeană a aprobat redirecționarea a 550 milioane de euro din fondurile de coeziune pentru sprijinirea IMM-urilor din ţara noastră afectate de COVID-19.
Gabriela Mitrovici, 29.09.2020, 11:45
Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operațional Competitivitate din România şi redirecţionarea a 550 de milioane de euro din finanțarea aferentă politicii de coeziune pentru a amortiza efectele negative ale crizei coronavirusului asupra economiei țării. Sprijinul financiar va ajuta peste 120.000 de întreprinderi micro, mici și mijlocii și vor contribui la implemenetarea inițiativelor de digitalizare și educație electronică.
Datorită flexibilității oferite de inițiativa Comisiei de răspuns la coronavirus, companiile românești pot beneficia de acest sprijin vital pentru a rezista dificultăților provocate de pandemie și pentru a salva locurile de muncă, a spus Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.
Împreună cu fondurile europene orientate deja către sectorul de sănătate din România, formare, educație și infrastructură, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică promptă, a mai subliniat comisarul european.
România a mobilizat deja 350 de milioane de euro din fonduri europene pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Modificările sunt posibile datorită flexibilității excepționale din cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, care permite statelor membre să utilizeze finanțarea aferentă politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse pandemiei.
Acestea vor consolida efectul transformator pe care îl au fondurile politicii de coeziune asupra economiei românești prin finanțarea inovației, cercetării, instruirii, educației, gestionării moderne a apei, sistemelor de canalizare, drumurilor noi și a altor infrastructuri.
Fondurile europene aferente politicii de coeziune sprijină sectorul sănătății, ajută economia și protejează locurile de muncă. În perioada 2014-2020, Uniunea a investit în România 30,3 miliarde de euro prin această politică.
Datorită Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, un total de 1,35 miliarde de euro sunt mobilizate acum pentru a atenua efectele actualei crize în România.