47 de proiecte strategice selectate de Comisie pentru a asigura accesul la materii prime în UE
O listă cu 47 de proiecte care stimulează capacitățile interne de materii prime strategice a fost adoptată de Comisia Europeană. Printre țările inlcuse se numără și România.

Mira Gomboș, 31.03.2025, 10:11
Noile proiecte strategice vor consolida lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare, se arată într-un document al Comisiei Europene care mai spune că actul privind materiile prime critice urmărește ca extracția, prelucrarea și reciclarea acestora să ducă la tranziția ecologică și digitală a Europei, sprijinind în același timp industria de apărare și industria aerospațială a continentului.
Cele 47 de proiecte sunt localizate în 13 state membre ale UE: Belgia, Franța, Italia, Germania, Spania, Estonia, Cehia, Grecia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Polonia și România. Acestea acoperă unul sau mai multe segmente ale lanțului valoric al materiilor prime, cu 25 de proiecte care cuprind activități de extracție, 24 de prelucrare, 10 de reciclare și 2 de înlocuire a materiilor prime.
Proiectele strategice acoperă 14 din cele 17 metale rare și minerale enumerate în Legea privind materiile prime critice, respectiv litiul, nichelul, cobaltul, manganul și grafitul. Ele vor garanta că UE își poate îndeplini obiectivele de referință pentru 2030 în materie de extracție, prelucrare și reciclare pentru litiu și cobalt, realizând în același timp progrese substanțiale în ceea ce privește grafitul, nichelul și manganul. În plus, alte proiecte care implică magneziul și wolframul vor contribui la reziliența industriei de apărare a UE, care se bazează pe utilizarea acestor materiale.
Potrivit Comisiei Europene, aceste proiecte au fost selectate deoarece contribuie la aprovizionarea sigură a UE cu materii prime strategice, respectă criteriile de mediu, sociale și de guvernanță și sunt fezabile din punct de vedere tehnic. În plus, proiectele selectate au demonstrat, de asemenea, beneficii transfrontaliere clare pentru UE.
Pentru a deveni operaționale, cele 47 de proiecte strategice vor beneficia de o investiție totală de capital preconizată de 22,5 miliarde de euro, dar și de sprijinul coordonat din partea Comisiei, a statelor membre și a instituțiilor financiare pentru a deveni operaționale.