31,5 miliarde EUR pentru coeziunea economică, competitivitatea şi tranziția verde și digitală
Avem veşti bune de la Comisia Europeană: România va primi 31,5 miliarde de euro pentru coeziune, tranziție verde și digitală.
Luminița Voinea, 29.07.2022, 06:30
4,33 miliarde de euro din Fondul European de dezvoltare regională vor merge către sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente a României. Fondurile vor contribui la creșterea competitivității IMM-urilor (și vor sprijini cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități. În plus, UE va investi în digitalizarea întreprinderilor și în dezvoltarea unor servicii publice digitale inovatoare, dar și în îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, în special ale elevilor și profesorilor.
În ceea ce privește economia verde, sunt prevăzute investiții în valoare de 6,75 miliarde EUR din Fondul de coeziune. Banii vor merge în sectoare precum energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, sau crearea de spații verzi.
Dintre acestea, peste două miliarde de euro vor fi alocate pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente.
Uniunea Europeană intenționeacă să atenueze impactul social și economic al tranziției verzi către o economie neutră din punct de vedere climatic. Astfel, peste două miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție juustă vor fi direcționați către regiunile românești cele mai afectate de eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului .
Alte fonduri vor merge către modernizarea sistemului de sănătate, Transportul durabil, Ocuparea forței de muncă și combaterea sărăciei.
Se va acorda o atenție deosebită trenurilor și căilor ferate, dar și extinderii transportului public durabil din orașe.
De asemenea, vor fi investiți bani în pescuitul și acvacultura durabile, contribuind la modernizarea mult așteptată a infrastructurii de pescuit din Marea Neagră.
Acordul de parteneriat cu România al Comisiei Eurpene pregătește terenul pentru implementarea investițiilor aferente pe teren, prin 8 programe regionale și 9 programe naționale.
Fondurile pentru coeziune, traziție verde și digitală acordate României acoperă perioada 2021-2027.