Vaccinul pentru pesta porcină o necesitate pentru țările UE
Securitatea alimentară depinde de găsirea unor soluții rapide și sustenabile, care să protejeze atât economia locală, cât și să creeze un cadru astfel încât cetățenii să aibă acces la alimente de calitate. În astfel de condiții, vaccinul pentru pesta porcină reprezintă o necesitate pentru țările membre UE.
Robina Cornaciu, 01.10.2024, 09:20
Vaccinul pentru pesta porcină devine tot mai mult o necesitate!
În cadrul Comisiei de Agricultură, europarlamentarul român, Daniel Buda, a discutat despre importanţa vitală a dezvoltării şi implementării unui vaccin împotriva pestei porcine africane.
Această boală reprezintă o ameninţare majoră pentru sectorul zootehnic atât la nivel european, cât și mondial. Nu mai vorbim de efectele devastatoare pentru România, unde această maladie a îngenuncheat pur și simplu sectorul, punând țara în situația de a importa astăzi peste 85% din carnea de porc pe care o consumăm.
La aceste importuri au contribuit mai mulți factori.
Această dependenţă de importuri subliniază nevoia urgentă de sprijin pentru fermierii locali și de măsuri concrete pentru protejarea producţiei interne.
“Legat de pesta porcină africană stimați colegi, în 2015, prima întrebare pe care am adresat-o Comisie Europene era legat de cele două cazuri de pestă porcină africană identificate în România, venite din Ucraina. La momentul respectiv mi s-a comunicat că lucrurile sunt în regulă și că această maladie poate să fie stăpânită și arată că nu este stăpânită, ba dimpotrivă.
În România, vreau să vă spun că 85% din consumul de carne de porc, din păcate, este asigurat din import și această situație se datorează în mare măsură pestei porcine africane. De aceea, aș întreba Comisia dacă totuși are un orizont de timp legat de ceea ce înseamnă apariția acestui vaccin, deoarece știu că și Filipine și fie Vietnam sunt două țări care testează acest vaccin.”
Securitatea alimentară depinde de găsirea unor soluții rapide și sustenabile, care să protejeze atât economia locală, cât și să creeze un cadru astfel încât cetățenii să aibă acces la alimente de calitate.