Uniunea Europeană și stabilizarea Afganistanului
Uniunea Europeană vrea ca investițiile sale în dezvoltarea Afganistanului să nu fie pierdute după retragerea coaliției internaționale din țară din luna septembrie 2021.
Steliu Lambru, 15.07.2021, 09:00
În urmă cu 20 de ani, SUA conduceau o alianță care ocupa Afganistanul ca parte a luptei antiteroriste. După lichidarea lui Osama bin Laden în 2011, cel care plănuise atacurile de la World Trade Center, misiunea militarilor aliați și a personalului umanitar s-a schimbat: de la operațiunile militare la instruirea forțelor guvernamentale și negocieri politice la programe educaționale și schimbări instituționale și legislative. Uniunea Europeană s-a aflat de la început în Afganistan și s-a implicat în transformarea țării. De aceea, blocul european dorește să rămână prezent acolo și după ce militarii internaționali vor pleca.
Am discutat cu expertul Mihai Sebe despre ce rol poate juca în continuare Uniunea Europeană în progresele Afganistanului:
„Uniunea Europeană este implicată încă din 2001 în Afganistan în oferirea de asistență masivă economică și socială, furnizând totodată asistență internaţională în domeniu. De ce doreşte Uniunea Europeană să rămână cât mai mult posibil în Afganistan? În primul rând datorită faptului că în ultimii 20 de ani a investit foarte multe resurse financiare, politice şi sociale în stabilitatea Afganistanului şi în dezvoltarea sa. Epopeea din Afganistan a avut un cost uman important în rândurile cetăţenilor europeni, fie că ne referim la trupe sau la personalul umanitar. Aceşti 20 de ani nu au fost ani pierduţi. S-au făcut progrese importante în ceea ce priveşte drepturile omului, în combaterea discriminării de gen şi nu numai.
Totodată, Uniunea Europeană este interesată de Afganistan din motive strategice. Indiferent dacă trupele rămân sau pleacă, un colaps al statului afghan, aşa cum este el construit în acest moment, precum şi un regres în domeniul drepturilor omului, nu ar face altceva decât să întărească flagelul terorismului internaţional, să ducă la o sporire a migraţiei ilegale şi la o sporire a riscurilor de criminalitate organizată.
Ce poate face Uniunea Europeană pentru a avea control și a încerca să stabilizeze situația? Cheia se află în implicarea politică și financiară a statelor membre și în transmiterea unui mesaj foarte clar: dacă guvernul afgan și dacă celelalte miliții, talibanii mai ales, vor continua o politică care să ducă la eliminarea rezultatelor politice obținute, Uniunea Europeană își rezervă dreptul de a reduce sau sista asistența oferită. Această asistență financiară foarte importantă, este de multe ori vitală în buna funcționare a statului afghan și a comunităților locale. Uniunea Europeană poate și trebuie să susțină o negociere politică între toate părțile implicate, inclusiv prin mobilizarea actorilor regionali interesați de situația din Afganistan, fie că vorbim de China sau de alte state din zona Asiei Centrale.”