Uniunea Europeană și 1000 de zile de război în Ucraina
Legislativul european comemorează 1000 de zile de la începerea agresiunii ruse în Ucraina și își reafirmă sprijinul total pentru Ucraina până la obținerea păcii.
Steliu Lambru, 27.11.2024, 09:25
Marți, pe 19 noiembrie 2024, s-au împlinit 1000 de zile de la declanșarea unui război pe care nimeni nu-l bănuia. Pe 24 februarie 2022, Rusia invada Ucraina, țară liberă, independentă și recunoscută la ONU, fără niciun motiv și încălcând toate legile în vigoare. Pe 19 noiembrie 2024, trecerea celor 1000 de zile de când Rusia comite crime de război în Ucraina a fost comemorată la Parlamentul European.
Președinta legislativului comunitar Roberta Metsola a declarat că Parlamentul va continua să fie alături de Ucraina ”până când această țară va fi liberă, până când va exista o pace reală.” Ea a condamnat Rusia care a lansat un ”atac brutal, neprovocat și ilegal asupra Ucrainei, dar și asupra ordinii internaționale bazate pe norme.”
Președinta Metsola a reafirmat principiul ”nimic despre Ucraina fără Ucraina”. Iar majoritatea reprezentanților grupurilor politice din legislativul european și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, solicitând conducerii Uniunii să furnizeze armele necesare pentru câștigarea războiului.
La rândul lui, Charles Michel, președintele Consliului European, a adresat un mesaj plin de compasiune, de căldură, de apreciere și de sprijin pe care blocul european le are pentru tragedia prin care trece poporul ucrainean.
”Dragă domnule președinte Zelenski, dragi prieteni ucraineni! S-au împlinit 1000 de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei. Este o agresiune împotriva țării voastre și împotriva poporului vostru. S-au împlinit 1000 de zile de sacrificiu, s-au împlinit 1000 de zile de suferință. Dar s-au împlinit 1000 de zile de vitejie și curaj. Uniunea Europeană este alături de voi, suntem hotărâți să vă susținem atât timp cât va fi nevoie.”
În încheierea sesiunii comemorative, Roberta Metsola a anunțat că drapelul ucrainean va fi arborat alături de cel al Uniunii Europene în fața clădirilor Parlamentului din Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg. De la invazia Rusiei, Uniunea Europeană a ajutat Ucraina cu 156 miliarde de dolari în echipamente militare, fonduri financiare și umanitare.