Uniunea Europeană a sănătății: mai puternică și mai bine pregătită
Comisia Europeană a adoptat o Comunicare privind Uniunea Europeană a Sănătății, care evidențiază progresele înregistrate în politica Uniunii Europene în domeniul sănătății în ultimii patru ani, în beneficiul cetățenilor din Uniunea Europeană și din întreaga lume.
Daniel Onea, 03.06.2024, 09:39
Pandemia de COVID-19 a demonstrat ce pot realiza solidaritatea, colaborarea și acțiunile decisive ale Uniunii Europene. Datorită strategiei privind vaccinurile, toți cetățenii Uniunii au avut acces la vaccinuri împotriva COVID care au salvat vieți, în același timp și în aceleași condiții. Certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID a permis economiilor și societăților să se redeschidă în siguranță, iar programul SURE a ajutat peste 31 de milioane de lucrători să facă față impactului economic.
Uniunea europeană a sănătății a fost creată pornind de la experiența dobândită în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și a răspuns apelurilor clare ale cetățenilor la o prezență mai puternică a Uniunii Europene în domeniul sănătății publice. Prezentată în noiembrie 2020, viziunea privind uniunea sănătății este de a se asigura că statele membre sunt mai bine pregătite pentru a răspunde la crize sanitare viitoare împreună, sprijinind, în același timp, politici moderne și inovatoare în domeniul sănătății pentru toți cetățenii din UE. Datorită unei finanțări substanțiale din programul „Uniunea Europeană pentru sănătate”, obiectivele Uniunii europene a sănătății s-au transformat rapid în rezultate concrete.
Ambiția din prezent este aceea de a crea o adevărată piață unică pentru medicamente, asigurând, totodată, poziția de lider global a sectorului farmaceutic din Uniunea Europeană, spune Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.
„Aceasta va stimula cercetarea și inovarea pentru a acoperi nevoile noastre medicale, inclusiv pentru copiii și pacienții care suferă de boli rare. Luăm măsuri pentru a aborda penuria de medicamente critice, inclusiv printr-o nouă alianță pentru medicamente critice lansată recent.
Adevărul este că nu putem continua ca în trecut. Digitalizarea asistenței medicale a fost un alt mare obiectiv încă de la început. Spațiul european de date privind sănătatea va aduce sistemele noastre de sănătate în era digitală. Cetățenii își vor controla pe deplin propriile datele medicale și le vor putea căuta pentru a solicita tratament în întreaga Uniune Europeană, dacă vor călători. Cercetătorii vor avea acces la foarte multe date și vor putea descoperi tratamente noi și inovatoare în beneficiul pacienților.
O prioritate politică foarte mare este munca noastră în domeniul cancerului. Planul european de combatere a cancerului este unul dintre cele mai ambițioase și mai bine finanțate astfel de planuri din lume. E deja funcțional și a schimbat multe. Astăzi, avem noi proceduri de screening, recomandări pentru prevenirea cancerului prin vaccin, un nou centru de cunoștințe despre cancer și, pentru prima dată, un registru al inegalităților în Uniunea Europeană, care ne ajută să identificăm unde sunt necesare măsuri suplimentare. Planul nostru de combatere a cancerului ne oferă mijloacele pentru a putea înțelege mai bine, diagnostica, preveni și trata cancerul.
Sănătatea mintală este, de asemenea, o altă prioritate importantă. Sănătatea fizică și mintală sunt ambele esențiale pentru bunăstare, iar abordarea noastră cuprinzătoare a sănătății mintale recunoaște, în sfârșit, acest lucru, eliminând stigmatizarea și discriminarea și investind în multe acțiuni, finanțate cu peste 1,2 miliarde EUR, de la prevenire la reintegrare.”