UE și energia nucleară
În UE, există opinii diferite în ceea ce privește energia nucleară. Susţinătorii o prezintă ca o modalitate de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Cei care se opun arată, însă, spre riscurile ridicate.
Corina Cristea, 19.04.2024, 09:25
Primul summit al energiei nucleare de la Bruxelles, organizat, în martie, de AIEA pentru a promova energia nucleară a adus laolaltă reprezentanţi din zeci de ţări, atât din UE cât şi SUA şi China.
Ar trebui să consolidăm securitatea nucleară în întreaga lume, a spus în cadrul summitului președintele Consiliului European, Charles Michel, subliniind că Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol cheie pentru a ajuta țările să implementeze standardele internaționale.
Prezent și el la întâlnirea la nivel înalt de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a declarat la rândul său că “provocarea globală este de a influența asupra schimbărilor climatice și de a reduce emisia de dioxid de carbon, adică de a îmbunătăți suveranitatea Europei prin furnizarea de energie europeană”.
După cum toată lumea știe, există opinii diferite în Uniunea Europeană cu privire la energia nucleară. Dar sunt aici, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deoarece cred că, în țările care sunt deschise către tehnologie, tehnologiile nucleare pot juca un rol important în tranzițiile la energie curată.
“De asemenea, văd că după criza energetică globală cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia multe țări oferă o nouă privire asupra potențialului rol pe care l-ar putea juca nuclearul. De ce asta? În primul rând, pentru a ne ajuta să ne atingem obiectivele climatice. Să nu uităm că energia nucleară la nivel mondial este a doua cea mai mare sursă de energie electrică cu emisii reduse, după hidroenergie. În al doilea rând, pentru a ne proteja securitatea energetică – țările caută să își reducă dependența de combustibilii fosili importați. Iar al treilea motiv, pentru a le asigura competitivitatea – energia nucleară poate oferi o ancoră de încredere pentru prețurile energiei electrice.
Pentru întreaga lume, nuclearul reprezintă în prezent 9% din mixul global de energie electrică. Dar în 1988 energia nucleară a atins o cotă de 18%, adică dublu față de astăzi. Aceeași poveste este vizibilă în Uniunea Europeană. Energia nucleară este încă cea mai mare sursă unică de producere a energiei electrice din UE, cu o cotă de 22%. Dar această pondere este substanțial sub nivelul atins în anii 1990, când energia nucleară genera o treime din energia electrică a Europei. (…)
Investiți acum pentru neutralitatea climatică 2050. Extindeți-vă implicarea în tranziția către energie curată. Luați în considerare extinderea duratei de viață a centralelor existente cu angajament deplin pentru cele mai înalte niveluri de siguranță. Și inovați. Dacă industria și guvernele își pot îndeplini aceste sarcini, atunci pot vedea o modalitate prin care energia nucleară poate aduce o contribuție semnificativă la un viitor net zero rapid, sigur și securizat.”
La summitul de la Bruxelles, 32 de ţări care în prezent operează centrale nucleare sau sunt interesate să extindă energia nucleară la nivel mondial au adoptat o declarație prin care au confirmat un agajament puternic pentru susținerea energiei nucleare ca o componentă-cheie pentru strategia globală.
În UE, în prezent există reactoare nucleare care funcţionează în 12 dintre cele 27 de state membre şi două noi centrale nucleare sunt în construcţie, în Slovacia şi Franţa. Polonia intenţionează şi ea să îşi relanseze programul privind energia nucleară, iar Cehia are de gând să construiască noi reactoare. Cele mai multe reactoare nucleare care funcţionează sunt amplasate în prezent în Franţa.