Tranziția spre neutralitatea climatică
Uniunea Europeană are un plan ambițios prin care să asigure neutralitatea climatică până în 2050. Toate politicile prin care se va face această tranziție sunt incluse în Pactul Verde European pentru combaterea schimbărilor climatice ce acoperă toate sectoarele economiei: transporturi, energie, agricultură, mediu și oceane, climă, industrie, cercetare și inovare.
Robina Cornaciu, 08.10.2024, 09:15
Neutralitatea climatică înseamnă reducerea cât mai mult posibil a emisiilor de gaze cu efect de seră și absorbția mai mare de carbon. Toate sectoarele economice pot contribui la acest obiectiv prin măsuri concrete de modernizare a proceselor de producție și tranziția spre combustibili alternativi nepoluanți.
Rezultatul trebuie să fie o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. În 2021, Parlamentul European a adoptat Legea Europeană a Climei care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. Pentru europeni, beneficiile legii trebuie să fie: aer, apă și soluri mai curate, facturi reduse la energie, case renovate, transport public modernizat, mai puține deșeuri, hrană mai sănătoasă.
Pentru toate aceste obiective, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze cel puțin 1.000 de miliarde de euro în următorul deceniu
Cât de aproape este țara noastră de atingerea obiectivului UE privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră?
Europarlamentarul, Nicu Ștefănuță ne-a răspuns la această întrebare:
“Neutralitate climatică, ce înseamnă aceasta? Ca toate emisiile produse în anul 2050 să fie, practic, anulate. Adică să fie o creștere de zero a emisiilor de la an la an, prin măsurile pe care le luăm și avem și un obiectiv intermediar, care este la nivelul anului 2030, de reducere a emisiilor cu 55%.
Vreau să-i asigur, ascultători, că România nu e departe de acest obiectiv. Practic, am văzut studii care arată că mai avem cam 12% din emisii de redus ca să ajungem la nivelul anului 2030. Dar vedeți că conversia nu este simplă, nu este ușoară.
Eu ce zic este că noi avem o oportunitate, avem o posibilitate să câștigăm din tranziția asta ecologică, nu numai pentru obiectiile noastre, ci și bănește. Adică putem să atragem foarte mulți bani să participăm la revoluția asta.
Vă dau un singur exemplu: Industria vestică de mașini merge într-o direcție, cum a anunțat deja, de exemplu, renunțarea la motorul pe combustibil fosil, și industria din Sibiu, producătoare de componente, poate câștiga din tranziția asta, pentru că ea la produce pentru firmele acelea care merg în direcția asta. Deci ăsta este mesajul meu. Revoluția asta ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene poate fi bună pentru România, putem câștiga din asta.”