Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană
Telemeaua de Sibiu a primit recent aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.
Ștefan Baciu, 08.11.2019, 11:56
Telemeaua
de Sibiu a primit recent aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu
indicație geografică protejată. Alte 6 produse
alimentare românești sunt protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată,
Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu,
Cârnaţii de Pleşcoi și Magiunul de prune de Topoloveni.
Telemeaua de Sibiu este o
brânză obținută din lapte de oaie și preparată de mutl timp de ciobanii
din satele aflate în apropiere, aflate într-un areal denumit Mărginimea
Sibiului. Brânza din România aflată acum în registrul produselor cu indicaţie geografică protejată
în Uniunea Europeană este obţinută, conform specificaţiilor din dosar, din
lapte proaspăt de oaie, nepasteurizat. Telemeaua de Sibiu poate fi proaspătă,
uşor sărată sau maturată, perioada de maturiare fiind de minimum 21 de zile.
Despre importanţa obţinerii statutului de produs cu Indicaţie Geografică
Protejată, şeful Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în
România, Ştefan Turcu: Telemeaua de Sibiu se alătură altui produs
de Sibiu, da?, celebrul Salam de Sibiu şi altor produse în total la nivel
european, peste 1400. Pe scurt, de acest statut special recunoscut în întreaga
Uniune Europeană, beneficiază atât consumatorii pentru că pot să aibă încredere
în produs, pot să distingă produsele de calitate. În acelaşi timp şi în aceeaşi
măsură şi producătorii beneficiază de pe urma faptului că Telemeaua de Sibiu
este un produs cu Indicaţie Geografică Protejată pentru că practic va exista
doar o concurenţă loială şi că producătorii autentici se vor distinge de cei
care încearcă într-un fel sau altul să imite aceste produse.
Produsele
cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de
această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție,
prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. Despre
procedura de obţinere a acestui statut şi despre protejarea unui astfel de
produs ne vorbeşte şeful Biroului de
Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu:
Procedura este, în aparenţă poate, un pic mai complicată, poate dura să
spunem şi până la un an pentru că experţii Comisiei Europene trebuie să se
asigure că – da? – ceea ce validează este autentic. În cazul de faţă Asociaţia producătorilor
de telemea din Sibiu, adică un grup al producătorilor şi procesatorilor din
arealul geografic au depus un dosar prin care trebuie să ateste, după nişte
reguli bine stabilite, că respectă ceea ce, de fapt, reclamă şi anume indicaţia
geografică protejată. Câştigul este mai mare decât timpul alocat pentru
depunerea acestui dosar pentru că, după ce primeşte un produs cu indicaţie
geografică protejată, cei care aplică pentru acest lucru au şansa să şi
monitorizeze cumva utilizarea comercială a denumirii Telemea de Sibiu şi să
ia măsuri juridice pentru că asta înseamnă practic, eşti protejat în întreaga
Uniune Europeană.
În magazine, numele produsului,
Telemea de Sibiu, urmat de menţiunea Indicație Geografică Protejată tradus
în limba ţării în care este comercializat, va trebui să se regăsească pe
etichetă, împreună cu numele şi adresa producătorului, precum şi cu logo-ul
organismului de inspecţie şi certificare.